Inici

Vila-real eleva al Ple un pressupost de 52,5 milions que rebaixa deute, garanteix serveis i assegura la resposta a la pandèmia

tornar Imprimir

dilluns, 10 de gener de 2022

Ajuntament, Sala de premsa

Ajuntament de Vila-real_3

Vila-real eleva al Ple un pressupost de 52,5 milions que rebaixa deute, garanteix serveis i assegura la resposta a la pandèmia

L'Ajuntament de Vila-real celebrarà aquest dimarts una sessió extraordinària del Ple municipal en la qual està previst aprovar el pressupost de 2022. Els comptes elaborats per l'equip de govern ascendeixen a 52.550.000 euros i responen a tres objectius centrals: garantir, millorar i mantenir els serveis municipals, incorporant els projectes que encara no han pogut executar-se per l'alentiment que ha suposat el virus; la reducció del deute municipal, que en aquest moment supera el 68 %, per a rebaixar-la fins a un 57 %; i finalment, assegurar que l'Ajuntament estiga preparat per a continuar lluitant contra el virus i els seus efectes en l'àmbit econòmic i social. "Amb aquest pressupost volem garantir que la ciutat no perda cap oportunitat en l'etapa de recuperació i reconstrucció postcovid, al mateix temps que continuarem donant resposta a l'herència urbanística del PP, sense deixar d'avançar en la construcció de la nova Vila-real del segle XXI", recorda l'alcalde, José Benlloch.

El primer edil incideix en què el pressupost s'ha retardat a causa de diferents contratemps com l'arribada de noves sentències urbanístiques de l'etapa del PP, que s'han sumat a altres imprevistos com l'increment del 2 % en el salari dels empleats públics aprovat pel Govern central, els increments de costos energètics per la pujada de la llum i el gas, repunt en la despesa pel tractament dels residus, augment de l'IPC en el preu dels subministraments i contractes, i incertesa en ingressos com la plusvàlua.

El capítol d'inversions ascendeix a 1,5 milions, dels quals 870.000 euros són per al pagament de les sentències urbanístiques amb càrrec a un préstec, mentre que les xicotetes inversions es finançaran amb recursos ordinaris. Com ja va avançar Benlloch, el pressupost "únicament creix en un 2 % respecte al de 2021, la quantitat que destinem a continuar pagant empastres del PP". "Aquests comptes demostren que la pujada de l'IBI un 5 %, d'acord amb l'IPC, era necessària perquè mentre altres poblacions com Almassora o l'Alcora tenen més de 1.600 euros per habitant, a Onda tenen més de 1.300 euros, a Vila-real a penes tenim 1.000 euros de pressupost per habitant", recalca el primer edil.

Una de les prioritats serà la reducció de l'endeutament, que en aquest moment se situa en el 68 %, de manera que "únicament ens endeutarem en 870.000 euros per a pagar les últimes sentències del jardí de Jaume I i l'avinguda de França, mentre que amortitzarem tres milions d'euros de préstecs", subratlla Benlloch, qui detalla que la previsió és que el deute acabe en un 57 % a final d'any. Els comptes permetran a més garantir i millorar la prestació de la cartera de serveis que l'Ajuntament ha anat incrementant en els últims anys, per exemple, amb l'obertura de noves instal·lacions esportives. També s'aposta per projectes que el virus ha frenat, com la remodelació de l'alberg del Termet, i altres actuacions en tràmit com l'obertura dels carrers de l'antiga fàbrica Herarbo, a més de mantenir i reforçar el capítol de convenis, que ascendeix a 3 milions d'euros, amb un total de 60 convenis amb 53 entitats que treballen per a millorar la ciutat.

Un altre dels aspectes que queda assegurat en el nou pressupost és la lluita contra la pandèmia a través d'una partida de 250.000 euros amb la finalitat de consensuar noves mesures de reactivació i recuperació econòmica en la Mesa del pacte local pel renaixement, que reuneix els grups municipals i les associacions de comerç i hostaleria.

Del total del pressupost, el capítol de Personal coparà un 41,2 %, amb 21.263.770 euros, una xifra que inclou la pujada salarial del 2 % per als empleats públics aprovada pel Govern central, que en el cas de Vila-real suposa un augment de 386.000 euros. El capítol de despeses corrents en béns i serveis ascendirà a 23.010.223 euros.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es