Inici -> Àrees -> Cooperació i integració -> Notícies

Vila-real rellança l'aposta per la cooperació internacional amb el 0,8% i més personal per a agilitar les ajudes a ONG

divendres, 14 de gener de 2022

Constitució del Fons Valencià per la Solidaritat del periode 2019-2023

L'Ajuntament de Vila-real recupera la convocatòria d'ajudes a la cooperació al desenvolupament després del punt mort per la pandèmia amb una aposta decidida per reforçar el suport municipal a la solidaritat internacional. El pressupost d'enguany marca l'arrancada d'aquesta nova etapa amb un increment de la dotació prevista per a les organitzacions sense ànim de lucre que treballen amb països en vies de desenvolupament, de manera que Vila-real destinarà el 0,8% a la cooperació, amb una partida de 270.000 euros. A això s'uneix el reforç de personal per a agilitar la tramitació d'aquestes ajudes -que en les anteriors convocatòries s'ha vist alentida per problemes administratius- i l'augment de l'aportació al Fons Valencià per la Solidaritat, que comptarà amb una oficina pròpia a la ciutat.

"Som conscients dels inconvenients que han tingut les ONG a causa del retard en el pagament de les justificacions de les últimes convocatòries d'ajudes a la cooperació al desenvolupament i per això demanem de nou disculpes", ha reiterat l'alcalde, José Benlloch, que ha confirmat que en aquests dies ha estat signant pagaments pendents i que des de la Regidoria de Solidaritat, Cooperació i Integració que dirigeix l'edil Álvaro Escorihuela es treballa per a donar resposta com més prompte millor als expedients que encara estan pendents de resoldre. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que els retards en el pagament d'ajudes es deuen a problemes administratius "per la dificultat de justificar la destinació de les aportacions, tenint en compte que estem parlant de projectes que es duen a terme en altres països, que utilitzen diferents monedes, amb la complicació burocràtica que això suposa". Precisament per a posar solució a aquesta problemàtica, el primer edil ha apostat per reforçar l'àrea de Cooperació, creant una regidoria pròpia i amb una gestió independent de Serveis Socials, "ja que aquest departament està en un moment de sobreesforç per la gestió de la pandèmia i per l'aplicació de la nova Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana i la implantació del contracte programa".

Sobre aquest tema, el pressupost de 2022 contempla la creació d'una plaça de tècnic de gestió específic per a l'àrea de Cooperació, amb la qual cosa l'equip de govern preveu que es puga agilitar la tramitació i justificació de les ajudes a les ONG. Així mateix, l'Ajuntament incrementa l'aportació al Fons Valencià per la Solidaritat -que passa de 30.000 a 40.000 euros-, una entitat que a més presideix el regidor Álvaro Escorihuela, i que comptarà amb una oficina a la ciutat.

Benlloch ha subratllat que en el marc d'aquesta reorganització "estem en disposició de rellançar l'aposta per la cooperació recuperant la convocatòria d'ajudes, després que el 2020 i 2021 haguérem de deixar-les en suspens perquè era necessari prioritzar esforços en la lluita contra la pandèmia i amb l'objectiu de posar al dia la tramitació i els pagaments pendents d'anys anteriors". D'aquesta manera, el pressupost de 2022 contempla 270.000 euros per a l'àrea de Cooperació, la qual cosa suposa el 0,8%, segons el càlcul que l'Ajuntament realitza sobre la base d'una moció aprovada pels grups municipals el 1996. "Vila-real demostra una vegada més la seua implicació en la cooperació i en la solidaritat amb els països en vies de desenvolupament", assevera Benlloch. "El Govern central ha anunciat la nova Llei de cooperació per al desenvolupament sostenible i la solidaritat global, que marca com a objectiu central que les administracions destinen el 0,7% a la cooperació el 2030, en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible; nosaltres anem un pas per davant i enguany hi destinarem ja prop del 0,8%", conclou l'alcalde.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es