Inici -> Àrees -> Normalització Lingüística -> Notícies

Vila-real consolida i amplia la seua aliança amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per a la promoció del valencià i la difusió de la història i el patrimoni documental de la ciutat

dijous, 27 de gener de 2022

Signatura del conveni entre l'Ajuntament i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

L'Ajuntament de Vila-real consolida i reforça el seu compromís amb la divulgació i defensa de la llengua. Aquest matí ha tingut lloc la signatura del conveni entre l'Ajuntament de Vila-real i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per al foment del valencià i la normalització del seu ús en tots els àmbits socials, a més d'impulsar activitats culturals i divulgatives sobre la història de la ciutat. L'alcalde, José Benlloch, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el vila-realenc Ramon Ferrer, acompanyats per la regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás, han rubricat el conveni, que es renova cada quatre anys, i que contempla la col·laboració entre totes dues institucions per a valorar i promoure l'ús del valencià, així com acostar l'activitat cultural i investigadora de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a Vila-real.

Benlloch ha reivindicat la relació estreta i forta de l'Ajuntament amb l'AVL, que des de 2006 està reconeguda com l'únic organisme competent en la regulació del valencià. A més, ha recordat que Vila-real és una de les primeres ciutats valencianes que va impulsar la creació d'un servei de Normalització Lingüística el 1995, el qual el 1999 es va convertir en una regidoria de la mà del benvolgut Pasqual Batalla. L'alcalde ha valorat molt positivament les iniciatives sorgides del treball conjunt amb l'AVL en aquests anys i ha anunciat que aquesta col·laboració donarà nous fruits perquè a partir d'enguany, amb motiu de les Festes Fundacionals que se celebren el mes de febrer, s'impulsaran unes jornades sobre la història, els orígens i les tradicions de Vila-real. Benlloch ha emmarcat aquest projecte en la creació del futur Institut d'Estudis Vila-realencs (IEV), que comptarà amb una secció dedicada a impulsar una biblioteca d'investigacions i publicacions sobre la ciutat.

El pròxim 24 de febrer serà precisament Ramon Ferrer l'encarregat d'iniciar aquest nou projecte amb la presentació del seu últim treball de recerca sobre els motius de la fundació de Vila-real, que ha realitzat al costat de Vicent Gil, qui fora durant més de 30 anys director de l'Arxiu Municipal de Vila-real. Ferrer ha recordat que l'Arxiu de Vila-real "és un dels arxius medievals més rics del país" i l'objectiu d'aquesta iniciativa en col·laboració amb l'AVL és que "cada any, al voltant del 20 de febrer, dia de la fundació de Vila-real, es publique un manual sobre els fons documentals de l'Arxiu, per a posar a l'abast de tot el món la riquesa d'aquest patrimoni que té Vila-real, i que en l'actualitat ja és present en universitats com Harvard, Oxford o Cambridge". A més de la publicació del manual, el projecte es completaria amb unes conferències d'experts relacionades amb el tema central de la investigació.

L'alcalde ha tingut unes paraules d'agraïment per a Ramon Ferrer, que és doctor en Història per la Universitat Literària de València, per la seua aportació al patrimoni documental de Vila-real a través de les diferents investigacions que ha realitzat sobre la història del municipi. Al mateix temps, l'ha felicitat per la seua trajectòria al capdavant de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que finalitzarà aquest pròxim mes de març, després de dues legislatures com a president. Benlloch també ha subratllat el treball que realitza la Regidoria de Normalització Lingüística, que dirigeix la regidora Noelia Samblás, i de manera especial ha agraït l'esforç de les tres tècniques del departament.

Galeria multimèdia

Imatges

Signatura del conveni entre l'Ajuntament i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es