Inici

Una actuació de consolidació de la pedrera del Millars solucionarà el risc de despreniments per tal de reobrir la Ruta Botànica

dissabte, 29 de gener de 2022

Desprendiments en la ruta botànica

L'Ajuntament de Vila-real, a través del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, treballa per a la reobertura de la Ruta Botànica, que roman tancada des de tardor a causa dels despreniments ocasionats per les fortes pluges. La Junta de Govern del consorci ha donat llum verda a una actuació per a la retirada de roques i consolidació de la pedrera amb la finalitat de reduir el perill de caiguda de pedres per a poder, d'aquesta manera, reobrir de nou la senda sense cap mena de risc per als usuaris i veïns de la zona. El projecte, valorat en prop de 12.000 euros, s'ha definit sobre la base dels estudis tècnics realitzats aquest passat mes de desembre per una empresa especialitzada, que va dur a terme un vol fotogramètric amb un dron per a determinar els riscos geològics en la zona.

L'alcalde, José Benlloch, ha recordat la preocupació que des del primer moment ha mostrat l'Ajuntament, així com la resta de membres del consorci del paisatge protegit, per la situació d'aquest tram de la Ruta Botànica i ha indicat que "hem intentat actuar amb la màxima celeritat però sobretot hem prioritzat garantir la seguretat als veïns a més de minimitzar els danys en un entorn de gran valor ecològic i paisatgístic tan benvolgut per la ciutadania". Per això, després de produir-se els despreniments a la fi de setembre, es va procedir immediatament al tancament de la Ruta Botànica per prevenció i seguretat i es van encarregar els corresponents estudis per a comprovar l'estat de la pedrera en un tram ampli amb la finalitat de detectar possibles riscos per als habitatges situats en la part superior i localitzar les zones que presenten una major problemàtica.

Durant el mes de desembre una empresa especialitzada contractada pel Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars va realitzar un vol fotogramètric amb un dron RTK (Real-Time Kinematic) capaç de desenvolupar un sistema de posicionament i navegació de precisió. L'empresa castellonenca especialitzada en la investigació de riscos geològics va dur a terme vols especials amb el dron per a analitzar tot el talús vertical determinat en l'estudi. Concretament es va estudiar un quilòmetre del marge dret del riu Millars des del pont de Santa Quitèria fins al lloc exacte on es va produir el despreniment de pedres i terra ocorregut el mes de setembre passat per culpa de les pluges. Així mateix, també s'ha revisat el marge dret del riu Millars entre el mesurador i el molí Paquero, una secció de més de mig quilòmetre.

Amb el resultat d'aquests estudis, s'ha sol·licitat un projecte d'actuació i la Junta de Govern del Consorci del Millars ha donat llum verda aquesta mateixa setmana a la contractació d'aquest. Benlloch ha agraït la sensibilitat de l'ens per a dur a terme aquests treballs "sobretot per una qüestió de seguretat, però també perquè la senda puga tornar a estar operativa i que els veïns i veïnes puguen gaudir de nou d'aquest entorn privilegiat".

El primer edil ha recordat que en tot moment s'ha prioritzat la seguretat, mantenint contacte amb els veïns que tenen els seus habitatges en la part superior de la pedrera, i per això s'ha fet un ampli estudi del vessant del riu per a detectar possibles zones de risc.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es