Inici -> Àrees -> Relacions institucionals -> Notícies
dimarts, 8 de febrer de 2022
Amb l'arribada del mes de febrer, Vila-real es retroba amb els seus orígens a través de la programació d'actes per l'aniversari de la fundació de la ciutat. El pròxim 20 de febrer es compliran 748 anys des que Jaume I concedira la Carta Pobla, i va donar lloc al naixement de Vila-real, una data que enguany tornarà a commemorar-se amb una variada programació d'actes culturals i lúdics després dels moments més complicats de la pandèmia, que el 2021 van obligar a suspendre part de les activitats habituals.
"L'aniversari de la fundació de Vila-real és una ocasió per a recordar i posar en relleu els nostres orígens, la nostra identitat i reforçar els llaços que ens uneixen, amb una sèrie d'activitats que, en aliança amb la societat civil, recuperen la nostra història i reconeixen persones i institucions que dia a dia fan créixer i avançar la ciutat", assenyala la regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás. Els actes institucionals amb motiu de les Festes Fundacionals es concentraran el diumenge 20 de febrer, amb l'homenatge al fundador i la lectura de la Carta Pobla, que enguany serà a càrrec del director del Conservatori de Música Mestre Goterris durant 35 anys, Joaquín Nebot. Aquest mateix dia, a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, s'entregaran els Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en la Fundació Flors; l'Associació Comarcal de Pous de Reg; l'empresari i president de Cevisama, Manuel Rubert; la historiadora Paula Menero, la periodista Mónica Benavent i l'escriptora M. Victoria Peset.
La programació d'enguany recupera el Mercat Medieval, que es desenvoluparà del 25 al 27 de febrer als carrers de Pere III, Bayarri i Sant Pasqual. A més, els dies 25 i 26 de febrer es realitzaran visites guiades nocturnes sobre la Vila-real medieval. En canvi, la tradicional Mostra de cuina medieval organitzada per l'Associació Gastronòmica de Vila-real, en col·laboració amb el consistori, no se celebrarà en aquesta ocasió, per decisió dels restauradors, que han optat per esperar al pròxim any en prevenció per la pandèmia.
En l'apartat cultural, un dels actes centrals serà la conferència i presentació del treball de recerca La Vila-real del segle XIII dut a terme pel president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i Vicent Gil, director durant més de 30 anys de l'Arxiu Municipal de Vila-real. Serà el dijous 24 de febrer, a les 19.00 hores, a la sala d'actes de la UNED. Un dia abans, a la sala de la Biblioteca Universitària del Coneixement (BUC), tindrà lloc la conferència de Maite Mollà Villaplana, tècnica superior d'onomàstica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre el topònim de Vila-real.
El 10 de febrer s'inauguraran diverses exposicions: la mostra Ulalalau de l'Agrupació Fotogràfica Sarthou Carreres al Mur de l'Art Visual; l'exposició de fotografia de Clara Rodríguez, i la mostra de pintura de Napky, totes dues a les sales de la Fundació Caixa Rural Vila-real. El divendres 11 de febrer tindrà lloc el lliurament dels Premis Poble, mentre que el 17 de febrer el Museu de la Ciutat Casa de Polo obrirà l'exposició "Música per a Vila-real. El mestre Goterris i la Marxa a la ciutat", comissariada per Borja Muñoz. Aquest mateix dia es presentaran les col·leccions artístiques del museu i s'inaugurarà una sala d'exposicions del fons permanent del Museu de la Ciutat dedicada a Fernando Bosch Tortajada.
La revista parlada Camino, organitzada per la Congregació de Lluïsos, tancarà la programació central de les Festes Fundacionals el diumenge 27 de febrer a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner.
Amb tot, durant els mesos de març i abril continuaran les activitats en els centres educatius, amb les visites guiades per a escolars sobre la història de Vila-real, així com el contacontes adaptat del conte de la mestra Pura Andreu, El rei i la princeseta.
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es