Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real culmina el nou projecte d'execució per a reactivar la rehabilitació de l'Alberg del Termet

dijous, 10 de febrer de 2022

Disseny de la rehabilitació de l'alberg del Termet

L'Ajuntament de Vila-real ja ha completat la redacció del nou projecte d'execució amb la finalitat de reprendre la rehabilitació de l'Alberg de la Mare de Déu de Gràcia, situat al Termet. L'equip de govern va impulsar aquesta obra el 2018 però finalment va optar per ajornar-la a causa de la delicada situació econòmica municipal i davant la necessitat de destinar recursos a la lluita contra la pandèmia, així com per a redefinir el projecte inicial i ampliar-lo després de detectar que l'edifici requeria d'una intervenció més ambiciosa per a solucionar els problemes estructurals. Amb l'objectiu de realitzar una restauració "d'acord amb les característiques arquitectòniques de l'alberg, obra de l'arquitecte Eugenio Cendoya, i del potencial que pot tenir aquest edifici per al seu ús com un espai sociocultural", tal com assenyala el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, el consistori va arribar a un acord amb la Diputació de Castelló per a sufragar el nou projecte de rehabilitació a través d'un conveni amb la institució provincial.

En aquests moments, el Departament de Territori ja compta amb un projecte d'execució, que està en fase de supervisió per part dels tècnics de la Diputació amb vista a poder tancar l'acord de col·laboració per a l'execució de les obres, valorades en 360.000 euros. Cal assenyalar que un dels aspectes centrals del projecte és la construcció d'un pavelló polifuncional annex a l'edifici, que s'ha batejat com a pavelló Cendoya, en homenatge a l'arquitecte autor de l'alberg, que data de 1931. Aquest pavelló envidrat s'ha concebut com un espai "contemporani i flexible", que permetrà dota a l'alberg d'usos complementaris, com per exemple la realització de convivències o reunions de treball.

Segons la memòria del projecte d'execució, la rehabilitació també contempla "recuperar materials i sistemes constructius tradicionals de la zona, com la rajola ceràmica massissa, la volta paredada i les fusteries massisses de fusta i es conjuga amb les possibilitats que ofereix la indústria actual, com a envidraments dobles de seguretat amb cambra d'aire, aïllaments d'altes prestacions i perfils i xapes metàl·lics laminats".

En el perímetre de l'alberg, també s'intervindrà per a "eliminar barreres arquitectòniques i redefinir baranes, escocells, lluminàries i bancs, que permetran el descans i contemplació d'un entorn singular". A més, l'edifici de l'alberg comptarà amb la rehabilitació i millora, sempre des del respecte a l'edifici original, de fusteries exteriors, façanes i coberta, optimitzant el seu consum energètic.

"Estem davant un edifici que no sols és un referent de l'arquitectura local sinó que també destaca pel seu emplaçament, en un enclavament de gran valor històric, patrimonial i paisatgístic per a la ciutat de Vila-real", subratlla Obiol, qui recorda que l'alberg formava part d'un ambiciós projecte de ciutat jardí, projectat a principis dels anys 30 sota el lema "Molt d'aire i molt de sol" i que es va veure interromput per l'esclat de la Guerra Civil. "La rehabilitació de l'alberg dotarà a Vila-real d'un espai polifuncional, adaptat a les exigències tècniques actuals, eficient energèticament i que contribuirà a promocionar el nostre pulmó verd en el marc del pla de millora del Termet", conclou l'edil.

Galeria multimèdia

Imatges

Disseny de la rehabilitació de l'alberg del Termet _1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es