Inici -> Àrees -> Normalització Lingüística -> Notícies

'La Vila-real del segle XIII', de Ramon Ferrer i Vicent Gil, estrena una col·lecció de fons documentals per a posar en relleu el patrimoni de l'Arxiu Municipal

dijous, 24 de febrer de 2022

Presentació del llibre 'La Vila-real del segle XIII'

L'Ajuntament de Vila-real estrena una iniciativa de caràcter cultural i historiogràfic amb la qual pretén posar en relleu el llegat documental que es conserva a l'Arxiu Municipal: la col·lecció "Fons Documentals Vila-realencs". En el marc de les Festes Fundacionals, el centre associat de la UNED ha acollit la conferència i presentació de la primera obra que iniciarà aquesta col·lecció documental. Es tracta del treball titulat La Vila-real del segle XIII, obra del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i de qui ha sigut durant més de 30 anys director de l'Arxiu Municipal de Vila-real, Vicent Gil.

"La col·lecció té com a objectiu recuperar el patrimoni documental que existeix sobre la nostra ciutat i gran part del qual es conserva a l'Arxiu Municipal, que constitueix un fons documental de gran riquesa que volem posar a l'abast tant dels historiadors i investigadors com del públic en general", explica el regidor d'Arxiu i Biblioteques, Eduardo Pérez Arribas. Aquest primer llibre recull tota la documentació del segle XIII que es conserva actualment a l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA), dispersa en la secció Cancelleria Reial, en els registres que pertanyen a Jaume I, Pere III, Alfons III i Jaume II.

L'alcalde, José Benlloch, ha subratllat l'interessant treball de recerca dut a terme per Ramon Ferrer i Vicent Gil, que "a partir d'aquesta documentació, han investigat els motius que va tenir Jaume I per a la fundació de Vila-real i com es va potenciar la prosperitat de la nova ciutat, superant entrebancs i atraient els primers pobladors amb la concessió de tot allò que es necessitava per a establir-se i viure en la nova localitat".

"La concessió de la Carta Pobla el 20 de febrer de 1274 va reconéixer Vila-real com una vila del patrimoni reial. Concessions i privilegis posteriors van confirmar i ampliar les franqueses consignades en aquell primer estatut, al temps que s'organitza i pren cos la nostra societat. Alhora, i conseqüència lògica d'aquell procés, es va anar formant i acumulant un dret consuetudinari que portava implícita l'aposta per una legislació general que tenia en si mateixa una mateixa llei per a tots i cadascun del nostres avantpassats. Una societat de dones i homes lliures, que van saber deixar sentir la seua veu per defendre drets i deixar sentir en totes les institucions la veu del nostre poble", argumenten els autors del volum.

La presentació del llibre de Ramon Ferrer i Vicent Gil comença una de les activitats del futur Institut d'Estudis Vila-realencs (IEV): la recuperació i divulgació del patrimoni documental de Vila-real per a crear una biblioteca d'investigacions i publicacions sobre la ciutat. Així ho va anunciar recentment l'alcalde durant la signatura del conveni amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, institució que col·labora en el projecte. En aquest sentit, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, va recordar que l'Arxiu de Vila-real "és un dels arxius medievals més rics del país" i l'objectiu d'aquesta iniciativa en col·laboració amb l'AVL és que "cada any, al voltant del 20 de febrer, dia de la fundació de Vila-real, es publique un manual sobre els fons documentals de l'Arxiu, per a posar a l'abast de tot el món la riquesa d'aquest patrimoni que té Vila-real, i que en l'actualitat ja és present en universitats com Harvard, Oxford o Cambridge".

El primer dels treballs, La Vila-real del segle XIII, s'ha presentat aquest dijous en la sala d'actes de la UNED, amb una conferència dels seus autors, Ramon Ferrer i Vicent Gil, a la qual han assistit l'alcalde, José Benlloch, el regidor responsable d'Arxiu i Biblioteques, Eduardo Pérez Arribas, i altres regidors i regidores de la corporació.

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del llibre 'La Vila-real del segle XIII'_3 Presentació del llibre 'La Vila-real del segle XIII'_4 Presentació del llibre 'La Vila-real del segle XIII'_1

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es