Inici -> Àrees -> Innovació -> Notícies d'innovació

Vila-real abandera la innovació ceràmica amb la presentació de Foto-Cer, un projecte d'I+D+i per a desenvolupar la primera ceràmica fotovoltaica sense impacte estètic

divendres, 25 de febrer de 2022

Presentació del projecte Foto-Cer_1

La sala de plens de l'Ajuntament de Vila-real ha acollit aquest matí la presentació de Foto-Cer, un projecte d'I+D+i d'un consorci d'empreses i centres d'investigació entre els quals es troba la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI, que preveu desenvolupar la primera ceràmica fotovoltaica amb propietats estètiques inalterades. Això és: un revestiment fotovoltaic transparent i completament integrat en els edificis; la primera pell fotovoltaica per a edificis autosuficients sense que es note.

L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, que ha presidit la presentació del projecte, seguida de la seua primera reunió tècnica, ha destacat la potència i valor innovador de la iniciativa, que compta amb un pressupost de 5 milions d'euros, dels quals 3,6 milions són finançats a través del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial, que rep el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i dels fons europeus Next Generation. "D'ací a quatre o cinc anys, podem tenir, gràcies a aquest projecte, edificis autosuficients sense cap mena d'impacte estètic. Un projecte d'enorme potència per al futur de les aplicacions urbanes de la ceràmica que demostra la importància de sumar esforços per a competir junts amb un món molt complex. Perquè quan Administració, empresa i centres de coneixements s'uneixen, podem ser imparables", assenyala l'alcalde.

El projecte està liderat per Keraben (Grup Victoria) i compta amb la participació d'altres set empreses de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Navarra (Aliter Grupo Renovables, Cerámica la Escandella, Ecopol Tech, Ingeniería Navarra Mecánica, Obras y Servicios Tex, Kerafrit i Lenz Instruments) i quatre centres d'investigació (Centro Tecnológico Lurederra; Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Càtedra d'Innovació Ceràmica a través del Grup d'Investigació de Química de l'Estat Sòlid de l'UJI. El cap d'I+D+i de Grupo Victoria, Luis Guaita, ha sigut l'encarregat de presentar els detalls tècnics del projecte, que va ser un dels millor valorats entre els 37 presentats a la convocatòria nacional. "Amb tres anys d'execució, la investigació es planteja reptes molt ambiciosos, amb la fi última de crear una nova gamma de productes funcionals en els quals prevalguen criteris d'eficiència energètica i economia circular", explica Guaita. Els panells es preveu que tinguen una alta durabilitat i, sobretot, un important valor estètic.

"La Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real participa plenament en el projecte, amb l'objectiu de fomentar la innovació i funcionalització dels nostres productes ceràmics. En aquest cas, es tracta de desenvolupar taulellets i teules ceràmiques amb capacitats de generar energia fotovoltaica, a través de l'aplicació de capes transparents que permeten un disseny, per a poder ser aplicats com a revestiments dels edificis. En síntesi, es tracta de l'obtenció de nous materials ceràmics fotovoltaics per a la seua integració arquitectònica, complint els objectius plantejats en el programa Missions Ciència i Innovació 2021", explica el director de la Càtedra, Juan Carda, que ha agraït l'aposta de Vila-real per la innovació.

"No és fàcil que en l'àmbit local es parle de ciència i innovació", ha assenyalat l'alcalde a l'inici del seu discurs. En el seu parlament, Benlloch ha recordat el camí emprés el 2011 per la ciutat i un grup de municipis per incorporar l'agenda de la innovació a la política local, "un àmbit en el qual els ajuntaments no tenim competències formals". "Hui, la ciència i la innovació estan a l'ordre del dia i ningú dubta que els ajuntaments tenim molt a dir en aquest àmbit també", apunta Benlloch, que recorda que la ciutat de Vila-real ha finançat amb més d'un milió d'euros de pressupostos municipals entitats, programes i activitats vinculades amb la innovació, com la mateixa Càtedra o la Fundació Globalis. 

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del projecte Foto-Cer
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es