Inici -> └rees -> Tradicions -> NotÝcies de Tradicions

Vila-real declararÓ el gos rater valenciÓ com a patrimoni hist˛ric i cultural de la ciutat

divendres, 25 de febrer de 2022

La regidora de Tradicions amb els responsables del Club Espanyol del Rater ValenciÓ

L'Ajuntament de Vila-real declararÓ la raša canina del rater valenciÓ com a patrimoni cultural i hist˛ric de Vila-real, amb motiu de l'important arrelament d'aquesta espŔcie a la ciutat, fonamentalment des de principis del segle XX. La regidora de Tradicions, Noelia Samblßs, explica que la declaraciˇ respon a "la importÓncia de defensar el nostre patrimoni cultural i hist˛ric, ja que ens ajuda a conservar la nostra identitat com a ciutat, a contar la nostra hist˛ria i Ús fonamental la seua conservaciˇ perquŔ Ús l'herŔncia dels nostres avantpassats".

La iniciativa, detalla Samblßs, sorgeix del Cerva (Club Espanyol del Rater ValenciÓ), que precisament aquest dissabte impartirÓ la ponŔncia "El rater valenciÓ: hist˛ria, evoluciˇ i actualitat", a cÓrrec de l'expert Manuel Angulo Morales. En la xarrada, que tindrÓ lloc a les 17.00 hores a la sala de conferŔncies de la Fundaciˇ Caixa Rural Vila-real, es farÓ un repÓs a la hist˛ria del gos rater valenciÓ, des del seu possible origen fins al seu reconeixement mundial.

"Atesa la dedicaciˇ dels ve´ns i ve´nes de Vila-real a les tasques del camp, es va propiciar la popularitzaciˇ d'aquesta raša, a causa de la seua condiciˇ de cašador, avisador i company fidel. ╔s difÝcil determinar quan es va originar aquest vincle, encara que Ús a partir de principi del segle XX quan el gos rater valenciÓ estableix el seu arrelament i desenvolupament a Vila-real, coincidint amb l'auge del conreu de la taronja", explica Samblßs, que tambÚ recorda que "grÓcies al treball de tots els aficionats i seguidors del fusterier (nom que tambÚ se li atribueix al gos rater) de Vila-real, s'ha mantingut la puresa de la raša al llarg dels anys i del seu interÚs naix l'Associaciˇ del Gos Rater de Vila-real, fet que la situa com a ˙nica poblaciˇ de la Comunitat Valenciana que compta amb una associaciˇ local per a fomentar i protegir la raša".

Cerva es va crear el 2010 a Vila-real, amb la intenciˇ d'agrupar els aficionats del rater valenciÓ de tota Espanya i treballar per la seua defensa i promociˇ mitjanšant congressos, fires o concursos. Ara, desprÚs d'aconseguir que el rater valenciÓ siga conegut a tota Espanya, s'ha embarcat en el projecte per al reconeixement internacional de la raša per la Federaciˇ Cinol˛gica Internacional (FCI), la qual cosa suposaria que el fusterier puga criar-se i exposar-se en qualsevol part del mˇn.

Galeria multimèdia

Imatges

Cartell de la conferŔncia sobre el gos rater valenciÓ
Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es