Inici

El Consorci del Millars aconsegueix noves imatges de llúdries

dissabte, 26 de febrer de 2022

Imatges de llúdries en el Millars

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha aconseguit noves imatges de llúdries (Lutra lutra) al paratge fluvial. Concretament, es tracta de dues proves importants com són diverses fotografies obtingudes amb la tècnica del foto parament on apareixen dues llúdries juntes i actives durant la nit i una gravació de poc més d'1 minut on s'aprecien a dues llúdries juntes nadant i pescant en la desembocadura del riu Millars i a plena llum del dia. 

El guarda rural del Consorci riu Millars, Gonzalo Juan, especialista en el rastreig de fauna silvestre ha sigut el responsable de les gravacions en vídeo de les llúdries i de les fotografies obtingudes gràcies al foto parament, una tècnica passiva que captura imatges fixes o en moviment de la fauna amb una càmera instal·lada en un lloc fix i camuflat per on prèviament s'ha detectat el pas de la fauna. De fet, el Servei de Guarderia abans d'obtenir les noves i rellevants imatges de les llúdries va localitzar nous rastres dels mamífers en diversos llocs del tram baix del riu Millars, concretament pels voltants del Torrelló, des d'on s'inicia el paisatge protegit riu amunt i a sorprenentment a pocs metres de la mar Mediterrània, en la Gola sud. 

El guarda rural, Gonzalo Juan, va detectar a principis del mes de febrer diversos excrements frescos de llúdries i posteriorment va decidir instal·lar la càmera trampa per a confirmar la presència dels mustèlids. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars no pot confirmar que es tracte d'una parella formada per un mascle i una femella. Les llúdries són xicotets carnívors essencialment solitaris que duen a terme emparellaments curts durant el zel. També solen ser mamífers sociables quan es tracta d'individus amb vincles familiars com puguen ser femelles amb cries o en el cas de germans. L'aparició d'aquestes noves imatges confirmen una presència estable i continuada de l'espècie al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars el mes d'octubre de l'any 2015. Des d'aleshores el Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie afortunadament cada vegada més habitual en els trams baixos dels rius valencians. Cal recordar que el passat mes d'agost el servei de neteja viària de l'Ajuntament d'Almassora va localitzar una llúdria atropellada al Camí de la Mar d'Almassora, CV1840. L'exemplar va ser localitzat sense vida a 700 metres del llit del riu Millars. 

El Servei de Guarderia Rural del Consorci, dins de la labor de control i vigilància de la fauna silvestre al riu, van procedir a comunicar-ho als Agents Ambientals de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, amb els que es col·labora de manera usual en el seguiment de la fauna en el paisatge protegit. Aquests van recollir el cadàver per a traslladar-lo al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler de València i practicar-li una autòpsia.

Existeix una dada curiosa pel que fa al territori fluvial ocupat per les llúdries. Allí on s'estableixen les llúdries, animals fortament territorials, expulsen immediatament els visons americans (Neovison vison), una espècie invasora introduïda des dels Estats Units cap als anys 60 del segle passat. De fet, una de les zones on han tornat a aparéixer rastres de llúdries, pels voltants del Torrelló havia estat ocupat fa uns anys per visons americans. El Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars fa entre vora 4 anys que no troba rastres de visons americans al llarg del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Galeria multimèdia

Imatges

Imatges de llúdries en el Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es