Inici -> La teua ciutat -> Joventut -> Notícies joventut

Vila-real impulsa una xarxa de corresponsals juvenils per a facilitar als joves l'accés a informació i promoure la participació

diumenge, 6 de març de 2022

Imatge d'arxiu del I Congrés de la Joventut

Facilitar als joves l'accés a la informació sobre convocatòries, recursos i activitats que puguen ser del seu interés i promoure la participació i la implicació de la joventut en les accions de dinamització local són els principals objectius amb els quals naix el programa de corresponsals juvenils. La Regidoria de Joventut posa en marxa aquest projecte dirigit a joves de 14 a 20 anys de la ciutat, que es convertiran en la corretja de transmissió entre l'Administració i la joventut, a fi de fer-los arribar la informació a través d'un canal pròxim, juvenil i en el seu llenguatge.

La regidora de Joventut, Anna Vicens, explica que "diferents estudis sobre fonts d'informació juvenil, entre ells el diagnòstic que des de la regidoria vam realitzar a joves estudiants de 3r i 4t d'ESO, FP, batxillerat i cicles formatius a l'octubre i novembre de 2021, mostren que la joventut no sempre coneix i utilitza els serveis públics i oficials d'informació juvenil". A més, aquests estudis assenyalen que els seus hàbits d'investigació d'informació tendeixen cap als mitjans digitals i tecnològics, i que, amb suficient freqüència, prefereixen les informacions que reben a través de la comunicació interpersonal i li donen major credibilitat i força, especialment quan el transmissor és una altra persona jove. Vicens remarca que "des de l'equip de govern creiem en la importància d'una joventut informada i empoderada, per això volem facilitar el seu accés als serveis d'informació juvenil, que proporcionen orientació i informació de qualitat a les persones joves i les ajuden a prendre decisions que guien la seua vida de manera constructiva".

Per a fer possible el programa, la regidoria implicarà joves estudiants dels diferents centres educatius de la ciutat o joves que pertanyen a associacions o a diferents grups de joves de la ciutat, els quals s'encarregaran, sempre de manera voluntària, d'informar el seu grup d'iguals de les diferents convocatòries, recursos i activitats que els puguen interessar. Per a poder ser corresponsal juvenil és necessari complir una sèrie de criteris. D'una banda, poden ser joves de 14 a 18 anys, normalment alumnes de 3r o 4t d'ESO, batxillerat o cicles formatius com a potencials persones usuàries i beneficiàries del programa de corresponsals juvenils. El programa també està obert a joves de 14 a 25 anys amb voluntat de participar, independentment de si són estudiants o no, i que siguen joves actius que formen part d'alguna associació o grup, o qualsevol persona jove que vulga aportar assumint tasques i col·laboració fora dels centres educatius. És imprescindible que tinguen disponibilitat per a desenvolupar la seua tasca i també que tinguen motivació i ganes de crear un espai juvenil més ampli i participatiu.

Estaran en contacte directe amb la regidoria per a rebre informació i difondre-la, així com recaptar dubtes, demandes, preguntes i transmetre-les al personal responsable del programa; entre les seues funcions també estarà cooperar perquè la joventut conega l'Espai Jove, el servei d'informació juvenil i els recursos disponibles, a més de participar de manera activa en processos i projectes de la regidoria, així com fomentar la participació d'altres joves. Finalment, els corresponsals juvenils també participaran en el procés de definició, desenvolupament i difusió d'activitats, programes o projectes d'oci educatiu.

La participació juvenil en el programa és voluntària i per tant no remunerada, però amb l'objectiu de promoure la implicació dels joves, per part de la Regidoria de Joventut es promouran uns certs incentius i avantatges com l'acreditació com a corresponsal juvenil; participació en trobades de corresponsals juvenils; prioritat en activitats i cursos amb places limitades de la Regidoria de Joventut; possibilitat de gratuïtat en activitats i cursos de la regidoria o descomptes o gratuïtat en qualsevol acte, servei cultural o esportiu de l'Ajuntament de Vila-real.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es