Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Festival Internacional de Teatre al Carrer FITCarrer 2022 recupera les dates originals i se celebrarà al maig

dimarts, 15 de març de 2022

Espectacle de la passada edició de FITCarrer

El Festival Internacional de Teatre al Carrer de Vila-real, FITCarrer, se celebrarà finalment el mes de maig, en les dates previstes inicialment. Amb aquest objectiu treballa ja l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, que preveu convocar divendres que ve un Ple extraordinari amb la finalitat de modificar crèdits i dotar econòmicament els 150.000 euros aproximadament que suposa la programació dels diferents espectacles de carrer previstos en la 33a edició d'un festival referent en el sector internacional de les arts de carrer.

"Lamentem profundament les distorsions que s'han produït entorn de les dates de celebració del certamen i el sentir manifestat per les companyies", assenyala Benlloch, que ha volgut, en primer lloc, demanar disculpes per la situació. "Amb tota la humilitat, com sempre hem fet quan hem comés errors, com a humans que som, demanem disculpes per les distorsions que s'hagen pogut produir, entenent que, tal com se'ns ha traslladat, per a les companyies participants és important mantenir les dates de maig, convertint així el nostre festival insígnia en un aparador per a la presentació de les noves propostes de la temporada escènica", argumenta.

Respecte a la possibilitat d'ajornament que va plantejar la Regidoria de Cultura d'acord amb la direcció de FITCarrer, l'alcalde explica: "Dins de la delicadíssima situació econòmica que travessa l'Ajuntament, i atesa una realitat administrativa incontestable que és que no hi ha en aquests moments diners per a poder garantir les contractacions i la seguretat per a les companyies, la regidora de Cultura va prendre una decisió de la qual no va participar l'Alcaldia en cap moment, de postposar -mai anul·lar- el festival de teatre de carrer". "La gestió de la covid-19, que ens ha portat a gastar 4,5 milions d'euros imprevistos en dos anys, l'aprovació del pressupost de 2021 el mes de maig, amb el que suposa d'impossibilitat d'execució dels comptes, o l'escalada de preus, amb un IPC desbocat i uns sobrecostos energètics inassumibles, són algunes de les circumstàncies que van portar a Cultura a adoptar aquesta decisió", incideix. "No obstant això, coneguda la situació, hem escoltat el sentir i els arguments de les companyies de carrer i ja he donat ordre de buscar els diners d'on siga per a aprovar divendres que ve una modificació de crèdits que dote a la Regidoria de Cultura dels 150.000 euros necessaris per a treballar per mantenir les dates originals de maig", puntualitza.

L'alcalde incideix que el FITCarrer és "fonamental per a la nostra marca de Ciutat de Festivals, forma part del nostre ADN i de la nostra aposta absoluta per la cultura de Vila-real". "Mai, a excepció del confinament per la covid-19, hem deixat de celebrar el Festival de Teatre de Carrer, ni en les pitjors circumstàncies i condicions econòmiques, com la crisi financera que sí que va fer desaparéixer molts certàmens similars en el panorama nacional i internacional", assenyala. "No sols això", afig, "també hem creat molts altres festivals, com el Malabara't, que no ha desaparegut, o dues escoles municipals de dansa i teatre úniques en el nostre entorn". 

D'altra banda, Benlloch s'ha referit a les queixes per la falta d'interlocució. "Ja en el seu moment, vaig comentar amb el sector que, quan poguérem passar pàgina de la covid-19 i en el marc del Fòrum Vila-real 2030 i l'Agenda Urbana, teníem previst obrir un debat profund sobre la cultura, perspectives, realitat i reptes, que es canalitzarà a través de la Regidoria d'Innovació Cultural que vaig crear, precisament, amb aquest objectiu i que ostenta la regidora Noelia Samblás", adverteix. Atesa aquesta situació i amb la intenció del desenvolupament de l'Agenda Urbana, per al qual l'Ajuntament ha obtingut una subvenció europea recentment, serà Samblás la que assumisca directament la gestió de FITCarrer 2022. Aquesta mateixa setmana, l'alcalde es reunirà amb el sector per a aclarir les circumstàncies del festival.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es