Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real redefineix el projecte del Molí la Vila per a convertir-lo en un espai referent de sostenibilitat i energies renovables

dimarts, 22 de març de 2022

Vila-real redefineix el projecte del Molí la Vila per a convertir-lo en un espai referent de sostenibilitat i energies renovables

L'Ajuntament de Vila-real reprén el projecte per a completar l'adequació del Molí la Vila i el seu entorn amb un nou enfocament que convertirà aquest espai en un referent de la sostenibilitat i les energies renovables. L'objectiu és, a més de dotar de contingut a l'edifici amb la ubicació de la seu de l'Agència Local d'Energia i Medi Ambient, fer que l'immoble siga autosuficient energèticament i completar el desenvolupament de l'espai verd annex seguint criteris ecològics i de sostenibilitat. La Regidoria de Territori treballa en la redefinició del projecte de rehabilitació inicial amb la finalitat d'obtindre finançament a través del pla Castelló Avança impulsat per la Diputació de Castelló. Així ho ha confirmat el regidor responsable de l'àrea, Emilio M. Obiol, qui subratlla que "després de dues licitacions anteriors que van quedar desertes per circumstàncies sobrevingudes a causa de la crisi, en aquests moments tenim unes noves condicions que fan viable la modificació del projecte per a millorar-lo i ampliar-lo".

D'una banda, la convocatòria del pla Castelló Avança contempla una major dotació econòmica, de manera que l'Ajuntament de Vila-real podria disposar de 250.000 euros per a dur a terme la rehabilitació, una quantitat superior a les anteriors licitacions. Així mateix, Obiol indica que "la redefinició del projecte passa per canvis en la rehabilitació interior de l'edifici, per a corregir els problemes d'accessibilitat per l'existència de diferents nivells de construcció, i sobretot per la creació d'estades interiors que puguen albergar la seu de l'Agència Local de l'Energia i el Medi Ambient". Però sobretot el canvi més important és l'aposta per la sostenibilitat per a fer del Molí la Vila un edifici autosuficient energèticament, "a més de convertir el jardí en un espai dedicat a la sostenibilitat i les energies renovables". D'altra banda, el regidor subratlla que es mantenen altres aspectes de l'anterior projecte de rehabilitació com habilitar dependències per a una cafeteria a l'interior de l'edifici; la instal·lació d'una passarel·la exterior que comunicarà l'avinguda Cardenal Tarancón amb el jardí de Jaume I; o la creació un estany que reproduïsca l'entorn fluvial característic de l'antic molí i la séquia.

El departament de Territori ha iniciat els tràmits per a presentar el projecte al pla Castelló Avança i "en el moment en què tinguem el vistiplau de la Diputació completarem la modificació del projecte d'execució per a licitar-lo en el menor termini de temps possible".

Obiol recorda que l'edifici del Molí la Vila va ser en el seu moment un exemple de "la manera de fer urbanisme del Partit Popular, que expropiava i ocupava terrenys sense pagar a propietaris". "Quan aquest equip de govern va arribar a l'Ajuntament, ens vam trobar un edifici de gran rellevància etnològica i històrica que estava en ruïnes, i gràcies a una subvenció de 150.000 euros de la Diputació de Castelló, vam poder frenar la deterioració amb una rehabilitació estructural que és la que pot veure's en l'actualitat", afig el regidor de Territori. Posteriorment, també en diferents convocatòries dels plans provincials de la Diputació, "vam intentar completar l'adequació paisatgística i de l'interior de l'immoble però la crisi va fer que la licitació quedara deserta fins a dues ocasions", lamenta Obiol qui confia que les noves circumstàncies facen possible l'execució d'aquest renovat projecte per a crear en el Molí la Vila i el seu entorn un espai dedicat al medi ambient i les energies renovables, "en la línia del projecte de ciutat sostenible i energèticament responsable pel qual aposta aquest equip de govern".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es