Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real completa el jardí del Botànic Calduch per a dotar el barri d'un espai de convivència, més aparcament i una seu veïnal

dijous, 7 d'abril de 2022

Inici de les obres del jardí de Botànic Calduch_2

El projecte per a completar la urbanització del jardí del Botànic Calduch està ja en marxa, amb la creació d'una zona verda que donarà resposta a una reivindicació històrica del barri i que en breu es completarà amb la rehabilitació de l'antiga alqueria, per a convertir-la en la seu de l'associació de veïns. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, han visitat aquest matí l'inici dels treballs d'adequació de la zona enjardinada, acompanyats per representants de l'empresa adjudicatària, Becsa, i tècnics municipals. Aquesta primera fase del projecte, que consisteix en la construcció d'un jardí d'estil mediterrani, té un pressupost de 126.000 euros, que es finança a través d'una subvenció de la Diputació de Castelló, mentre que la rehabilitació de l'alqueria, que s'escometrà amb fons propis, suposarà una inversió de més de 180.000 euros.

Així ho ha explicat l'alcalde, que ha subratllat que "seran més de 300.000 euros per a fer possible un projecte molt sol·licitat pels veïns del barri del Botànic Calduch, i que solucionarà un altre dels empastres heretats de l'anterior equip de govern del PP". En aquest sentit, Benlloch ha recordat que la part del jardí que ja està urbanitzada "és un exemple clar de l'urbanisme del PP, que el 2010 va ocupar el terreny i va construir el jardí sense pagar al propietari". En aquests moments, l'actual equip de govern continua lluitant en els tribunals després que una sentència dictara que l'Ajuntament havia de retornar el jardí al propietari del terreny. "No volem retornar aqueixa part del jardí perquè volem que continue sent un parc per al barri, per això estem lluitant en els jutjats per a resoldre aquest litigi amb el pagament del terreny i lluitarem per a pagar el mínim", insisteix l'alcalde. Benlloch recorda a més que "quan vam arribar al govern, la part de terreny sobre la qual ara construirem aquesta zona de jardí mediterrani no era de propietat municipal, i va ser aquest equip de govern el que va aconseguir un acord amb els propietaris per a pagar prop d'un milió d'euros durant quatre anys i poder completar la construcció de la zona verda".

Ara que el terreny ja és de titularitat municipal, l'Ajuntament executa aquest projecte sobre tres eixos principals: la creació de més places d'aparcament -prop de 40- per a donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes; la creació d'un parc amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica que siga un espai de reunió i convivència per als veïns; i la rehabilitació de l'alqueria, una edificació de pedra d'estil tradicional, que es convertirà en la seu de l'associació de veïns. La restauració d'aquest edifici, en la qual també prevaldran els criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, s'emprendrà en una fase posterior, encara que Benlloch recalca que ell mateix ha signat ja la licitació i en breu es publicarà.

L'alcalde ha remarcat que aquest projecte "és un dels que s'han vist alentits pel virus, però no hem parat de treballar per a poder fer-lo realitat i ara veu la llum en aquest moment de retrobament, reconnexió i renaixement després de la pandèmia". A més, ha agraït de manera especial a l'empresa Becsa la seua aposta per executar les obres en aquest moment en què els costos dels materials estan disparats per la inflació i la inestabilitat internacional.

Per part seua, el regidor de Territori ha detallat les característiques del projecte, que contempla la creació d'un jardí d'estil mediterrani, amb espècies autòctones com l'olivera o la garrofera, amb la finalitat de reduir els costos de manteniment. També s'instal·larà enllumenat eficient, tipus led. En la zona que dona al carrer de les Corts Valencianes s'habilitaran prop de 40 places d'aparcament en bateria, seguint l'aposta per una mobilitat sostenible que l'equip de govern ha implementat en aquest barri en els últims anys, amb exemples com l'obertura dels carrers de les Corts Valencianes i Alfons el Magnànim.

Galeria multimèdia

Imatges

Inici de les obres del jardí de Botànic Calduch_1 Inici de les obres del jardí de Botànic Calduch
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es