Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real opta a fons europeus per a crear un gran centre cultural amb la rehabilitació integral del Convent, espai d'art

dimecres, 25 de maig de 2022

Pla de participació per a la rehabilitació del Convent, espai d'art _3

L'Ajuntament de Vila-real opta a la convocatòria de fons europeus per a dotar la ciutat d'un gran centre cultural a través de la rehabilitació del Convent, espai d'art. La Regidoria de Territori ultima la presentació del projecte al Programa d'impuls a la rehabilitació dels edificis públics de les entitats locals (PIREP local), que sufraga la Unió Europea, amb l'objectiu d'aconseguir finançament per a la millora integral de l'emblemàtic immoble. Es tracta d'una intervenció inclosa en el llistat de 100 projectes per a la nova Vila-real del segle XXI que l'alcalde, José Benlloch, va presentar en el marc de l'estratègia de l'Agenda Urbana. La creació del Centre Cultural de l'Hospital suposaria "fer un important pas perquè una ciutat com Vila-real, que té un gran entramat associatiu i una activitat cultural de primer nivell, compte amb un gran espai per a la cultura", assegura el regidor de Territori, Emilio M. Obiol.

L'equip de govern projecta la conversió de l'actual Convent, espai d'art, en aquest futur Centre Cultural de l'Hospital, per això és necessari dur a terme una rehabilitació integral de l'edifici, "que presenta algunes patologies, especialment en la coberta, que pateix una important deterioració", assenyala el responsable de Territori, que recorda que en el seu moment es va dur a terme l'adequació de la primera planta però "ara seria necessari actuar en tot el conjunt arquitectònic". Obiol detalla algunes de les zones que serien objecte d'aquesta rehabilitació com la planta baixa i el pati interior; l'escalinata; la planta superior i la coberta; la balconada exterior que dona al jardí i també el condicionament de l'entrada des del carrer de l'Hospital, per a connectar-la amb el jardí a través del lateral de l'edifici. Amb la finalitat d'elaborar l'avantprojecte i tramitar la sol·licitud de la subvenció, el Departament de Territori ha confiat en l'equip de l'arquitecte local Pau Batalla, que perfila en aquests moments la documentació per a presentar-la abans de la data límit per a la sol·licitud dels fons PIREP, el pròxim 9 de juny.

En aquest sentit, Batalla explica que aquest programa contempla una subvenció de fins a 3 milions d'euros per projecte, amb especial incidència en aquells que tinguen com a prioritat l'eficiència energètica, la millora de la qualitat arquitectònica, la innovació en els materials i sistemes constructius, així com que s'emmarquen en un pla estratègic local i que impliquen la recuperació d'immobles amb valor arquitectònic i patrimonial.

Aquesta convocatòria de fons europeus valora a més la realització d'un pla de participació perquè el projecte de rehabilitació siga fruit del major consens possible i que incorpore les aportacions de la ciutadania. Per això, a més de llançar una sèrie d'enquestes públiques entre la població, també s'han convocat els òrgans de participació locals com són el Consell de Xiquets i Xiquetes i el Consell de Participació Ciutadana. Les sessions es duran a terme aquesta mateixa vesprada, amb la participació de la regidora de Participació Ciutadana, Miriam Caravaca, el regidor de Territori i l'equip tècnic que està treballant en la redacció de l'avantprojecte del futur Centre Cultural de l'Hospital. En el Consell de Xiquets i Xiquetes s'explicarà la història de l'edifici i la seua importància dins del patrimoni municipal i s'involucrarà els més xicotets en la reforma de l'immoble escoltant les seues propostes. En el cas del Consell de Participació Ciutadana, també es detallaran les característiques del programa de rehabilitació al qual optarà l'Ajuntament per a l'obtenció de fons europeus, a més d'implicar també les entitats que formen part del Consell en el disseny del nou centre cultural.

Galeria multimèdia

Imatges

Pla de participació per a la rehabilitació del Convent, espai d'art Pla de participació per a la rehabilitació del Convent, espai d'art _1 Pla de participació per a la rehabilitació del Convent, espai d'art _2
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es