Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real licita la reforma de l'Alberg per a potenciar el seu ús com a espai sociocultural amb una inversió de 360.000 euros

dissabte, 11 de juny de 2022

Alberg de la Mare de Déu de Gràcia

Els tràmits per a la rehabilitació i ampliació de l'Alberg de la Mare de Déu de Gràcia fan un pas decisiu amb la licitació del projecte, que el Departament de Territori ha redefinit en els últims mesos després de detectar que l'edifici requeria d'una intervenció més ambiciosa per a solucionar els problemes estructurals. Aquesta obra, que l'equip de govern va impulsar el 2018, havia quedat ajornada a causa de la delicada situació econòmica municipal i davant la necessitat de destinar recursos a la lluita contra la pandèmia, però també per a poder replantejar la intervenció, amb un projecte més ambiciós i d'acord amb les necessitats i els futurs usos de l'Alberg com un espai sociocultural per a la nova Vila-real del segle XXI.

La reforma, que s'ha licitat per import de 360.000 euros, IVA inclòs, es finançarà amb càrrec al conveni subscrit amb la Diputació de Castelló, tal com recorda el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, qui recorda que l'edifici de l'Alberg data de la dècada dels anys 30 del passat segle XX i està emplaçat en un paratge emblemàtic per a la ciutat com és el Termet, al costat del riu Millars, un dels punts de major interés turístic del municipi.

Un dels aspectes centrals del projecte és la construcció d'un pavelló polifuncional annex a l'edifici, que s'ha batejat com a pavelló Cendoya, en homenatge a l'arquitecte autor de l'Alberg, Eugenio Cendoya. Aquest pavelló envidrat s'ha concebut com un espai "contemporani i flexible", que permetrà dotar l'Alberg d'usos complementaris, com per exemple la realització de convivències o reunions de treball. Segons la memòria del projecte d'execució, la rehabilitació també contempla "recuperar materials i sistemes constructius tradicionals de la zona, com la rajola ceràmica massissa, la volta paredada i les fusteries massisses de fusta i es conjuga amb les possibilitats que ofereix la indústria actual, com envidraments dobles de seguretat amb cambra d'aire, aïllaments d'altes prestacions i xapes  i perfils metàl·lics laminats".

En el perímetre de l'Alberg, també s'intervindrà per a "eliminar barreres arquitectòniques i redefinir baranes, escocells, lluminàries i bancs, que permetran el descans i contemplació d'un entorn singular". A més, l'edifici de l'Alberg comptarà amb la rehabilitació i millora, sempre des del respecte a l'edifici original, de fusteries exteriors, façanes i coberta, optimitzant el seu consum energètic. Actualment l'edifici té capacitat per a 44 ocupants i, segons consta en la memòria del projecte, en els últims anys s'han superat les 5.000 pernoctacions.

"Estem davant un edifici que no sols és un referent de l'arquitectura local sinó que també destaca pel seu emplaçament, en un enclavament de gran valor històric, patrimonial i paisatgístic per a la ciutat de Vila-real", subratlla Emilio M. Obiol, qui recorda que l'Alberg formava part d'un ambiciós projecte de ciutat-jardí, projectat a principis dels anys 30 sota el lema "Molt d'aire i molt desol", i que es va veure interromput per l'esclat de la Guerra Civil. "La rehabilitació de l'Alberg dotarà a Vila-real d'un espai polifuncional, adaptat a les exigències tècniques actuals, eficient energèticament i que contribuirà a promocionar el nostre pulmó verd en el marc del pla de millora del Termet", conclou l'edil.

Les empreses interessades a optar a la licitació del projecte tenen fins al 5 de juliol per a presentar les seues ofertes.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es