Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

L'Oficina Municipal d'Ajuda Humanitària per la Crisi d'Ucraïna coordina l'acolliment de 64 persones refugiades

dimecres, 15 de juny de 2022

Pla municipal d'ajuda humanitària-crisi Ucraïna

L'Oficina Municipal de Coordinació de l'Ajuda Humanitària-Crisi d'Ucraïna ha gestionat l'acolliment d'un total de 64 persones refugiades des de l'inici del conflicte bèl·lic per la invasió russa. És el balanç d'aquest servei activat per l'Ajuntament de Vila-real el mes de febrer, immediatament després de l'esclat de la guerra, per a canalitzar tota l'ona de solidaritat i donar resposta a la necessitat d'acolliment d'ucraïnesos i ucraïneses que fugen del conflicte.

A través d'aquesta oficina, les 64 persones refugiades que han arribat a Vila-real han sigut acollides en unes 22 unitats familiars, ja que en la majoria dels casos tenen familiars o persones reunides a la ciutat. L'oficina de coordinació té entre les seues funcions realitzar un acompanyament inicial a les famílies i detectar les seues necessitats. Posteriorment, en coordinació amb Creu Roja, Cáritas i la Regidoria de Serveis Socials es realitza una valoració i s'ajuda aquestes persones a normalitzar la seua situació a Espanya. Aquests tràmits passen per l'empadronament en el domicili de la família d'acolliment, l'obtenció del SIP amb caràcter urgent i la posterior escolarització dels menors en els diferents centres educatius. A més, tal com detalla el responsable de l'oficina, Sebastián Muriel, se'ls ajuda en l'obtenció del NIE temporal que els habilita per a treballar. Així mateix, l'oficina també coordina, en col·laboració amb els organismes implicats, "l'ajuda necessària per a cobrir les necessitats bàsiques i la seua posterior socialització, bé siga a través de les classes de castellà o dels cursos formatius que es puguen oferir".

La primera tinent d'alcalde i coordinadora de la Mesa de coordinació permanent del Pla municipal d'ajuda humanitària-crisi Ucraïna, Silvia Gómez, ha subratllat el treball que es realitza des d'aquesta oficina municipal de coordinació per a "prestar tota l'ajuda que estiga a les nostres mans, en col·laboració amb altres administracions i ONG, i canalitzar la resposta de solidaritat que des del primer moment va sorgir a la nostra ciutat en resposta al sofriment i a la crisi humanitària que es viu a Ucraïna a conseqüència de la guerra". "Estem posant tots els mitjans al nostre abast i conjuminant esforços amb la societat civil, que també s'ha bolcat a ajudar el poble ucraïnés", ressalta la primera tinent d'alcalde, qui recorda que "Vila-real ha demostrat una vegada més que és una ciutat solidària i integradora, que en una situació tan greu com la que es viu a Ucraïna està a l'altura de les circumstàncies".

En aquest sentit, l'oficina també ha gestionat la recollida d'ajuda humanitària a través de les associacions de veïns, que han obert els seus locals perquè els veïns i veïnes puguen donar materials i productes de necessitat destinats a Ucraïna. En aquest sentit, segons les dades de l'oficina, s'han omplit un total de 26 furgons amb aliments i altres materials de primera necessitat, que ja s'han traslladat a les instal·lacions del Cotxeró Provincial de la Diputació de Castelló, des d'on eixiran amb destinació a Ucraïna. A més de la col·laboració de les associacions de veïns, l'agrupació de voluntaris de Protecció Civil i els Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-real també han exercit un paper clau en la classificació i trasllat de tot aquest material solidari.

Cal recordar que la creació d'aquesta oficina de coordinació forma part del Pla municipal d'ajuda humanitària-crisi Ucraïna activat per l'equip de govern, amb l'alcalde, José Benlloch, al capdavant per a donar una resposta política i humanitària a la guerra.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es