Inici -> Àrees

Vila-real celebra el reconeixement internacional del gos rater valencià i prepara un homenatge a l'esforç en defensa de la raça

dimecres, 22 de juny de 2022

Vila-real celebra el reconeixement internacional del Gos Rater Valencià i prepara un homenatge a l'esforç en defensa de la raça

L'Ajuntament de Vila-real prepara un homenatge al gos rater valencià i a la dedicació i esforç dels aficionats per la supervivència d'aquesta raça canina tradicional, que aquest dimarts ha aconseguit la declaració de raça internacional per la Federació Cinològica Internacional (FCI), la qual cosa obri les portes al fet que puga criar-se i exposar-se en qualsevol part del món.

Aquest reconeixement mundial culmina el treball realitzat pel Club Espanyol del Rater Valencià (Cerva), presidit pel vila-realenc Joan Quemades, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Tradicions. De fet, el consistori està treballant ja en un homenatge en reconeixement al treball per la defensa de la raça, coneguda també popularment com fusterier, a través d'una escultura dedicada al gos rater. Així ho ha explicat la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, qui ha recordat que el Ple de l'Ajuntament va aprovar la declaració com a patrimoni cultural i històric de Vila-real del gos rater valencià, atés que a més "la nostra ciutat és l'única població de la Comunitat Valenciana que compta amb una associació local per a fomentar i protegir la raça".

"Vila-real és sens dubte un dels bressols del gos rater, ja que donada la dedicació dels veïns i veïnes de Vila-real amb les tasques del camp, es va propiciar la popularització d'aquesta raça, a causa de la seua condició de caçador, avisador i fidel company dels nostres agricultors", recorda Samblás. Aquest arrelament es documenta des de principis del segle XX, coincidint amb l'auge del cultiu de la taronja i és "gràcies al treball de tots els aficionats i seguidors del fusterier de Vila-real que s'ha mantingut la puresa de la raça al llarg dels anys".

Samblás ha posat l'accent en el treball d'aquests aficionats i especialment del Club Espanyol del Rater Valencià (Cerva) que es va crear el 2010 a Vila-real amb la intenció d'agrupar els aficionats del rater valencià de tota Espanya i treballar per la seua defensa i promoció mitjançant congressos, fires o concursos.

"El reconeixement internacional del gos rater valencià no hauria sigut possible sense la dedicació del Cerva i de manera especial del seu president, Joan Quemades", assegura l'alcalde, José Benlloch, que ressalta també el paper de "criadors com el senyor Batiste Soriano i tants altres que han lluitat per la supervivència del gos rater". "Vull traslladar l'enhorabona i l'agraïment a totes les persones que han lluitat per a aconseguir aquesta declaració de raça internacional, que projecta el patrimoni històric i cultural de Vila-real més enllà de les nostres fronteres i que contribueix a mantindre'l viu per a les futures generacions", subratlla el primer edil.

La presentació del reconeixement mundial del gos rater valencià per la Federació Cinològica Internacional tindrà lloc aquest divendres a Madrid coincidint amb la celebració de l'Exposició Mundial Canina (World Dog Show).

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es