Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real avança en el procés d'exhumació i identificació de les restes de la fossa de la Guerra Civil en resposta a la petició de familiars de dos desapareguts

dijous, 14 de juliol de 2022

Visita al cementeri per a inspeccionar l'estat de les restes en la fossa de víctimes de la Guerra Civil

L'Ajuntament de Vila-real ha fet un pas més en el procés per a facilitar que els familiars de dos desapareguts en la Guerra Civil puguen localitzar les seues restes i confirmar si es troben en la fossa del Cementeri Municipal. En el marc d'aquest treball de recuperació de la memòria històrica i reparació del dany a les víctimes, aquest matí l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, i la regidora del Memorial Democràtic, Rosario Royo, han acompanyat l'antropòleg forense de la Universitat de València Marcos Miquel, que treballa amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica en el projecte d'exhumació de fosses de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana, i els familiars d'un dels dos desapareguts, el vila-realenc José Pla Pitarch, en la visita a l'ossari del cementeri, un pas previ al començament dels treballs d'exhumació.

L'Ajuntament de Vila-real va iniciar els tràmits per a la localització de les restes de José Pla Pitarch, nascut a Vila-real, i de José Andreu Tello, natural de Múrcia, a petició de les seues famílies, en existir dades documentals que les seues restes podrien haver-se depositat en l'ossari construït el 1983 al Cementeri Municipal al qual es van traslladar les restes de morts en la Guerra Civil. El consistori s'ha acollit a la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, per a sol·licitar a la Conselleria que duga a terme els treballs d'exhumació i identificació. "Vila-real continua ferma en el seu compromís amb la recuperació de la memòria democràtica i la reparació del dany a les víctimes de la Guerra Civil", assegura l'alcalde de la ciutat. "Hui hem fet un pas més perquè els familiars de José Pla Pitarch i José Andreu Tello puguen saber si, com tot sembla indicar, les seues restes estan en la fossa del Cementeri Municipal, per a així poder donar-los sepultura i honrar la seua memòria", ha afegit Benlloch, que ha agraït de manera especial als familiars la seua comprensió i col·laboració en aquest procés "que és lent, però que va pel bon camí i des de l'Ajuntament de Vila-real continuarem treballant perquè la Conselleria complete tots els passos en el menor temps possible".

Després de la inspecció visual realitzada hui per a comprovar l'estat de conservació de les restes, l'antropòleg forense elaborarà un informe que remetrà a la Conselleria perquè procedisca a l'exhumació i estudi de les restes, tal com explica la regidora Rosario Royo. El pas següent serà l'extracció de mostres d'ADN per a acarar-les amb les dels familiars, que ja han sigut analitzades per la Fundació Fisabio.

D'altra banda, Rosario Royo també ha explicat que el seu departament ha iniciat el tràmit davant el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica per a sol·licitar, a petició de la seua família, el retorn de les restes de Pascual Renau Broch des del Valle de los Caídos al Cementeri Municipal, en compliment de l'acord del Ple pel qual l'Ajuntament de Vila-real es va comprometre a ajudar les famílies al fet que puguen exercir els seus drets, reconeguts en la Llei de memòria històrica, per a reclamar les restes dels seus afins.

Cal recordar que el 23 de març de 1959, les restes de 268 persones van ser traslladades des del Cementeri Municipal de Vila-real per a ser enterrades al Valle de los Caídos, amb motiu de la inauguració del mausoleu franquista. Bona part dels trasllats corresponen a combatents morts en la Guerra Civil i procedents de diferents punts del país. Després d'una exhaustiva anàlisi de la documentació que conserva l'Arxiu Municipal, l'informe tècnic elaborat pel departament municipal va determinar els noms de 244 dels exhumats i va identificar els 14 veïns de Vila-real que van ser portats a Cuelgamuros. D'ells, hi ha constància documental de la inhumació a la basílica d'almenys huit vila-realencs.

Galeria multimèdia

Imatges

Visita al cementeri per a inspeccionar l'estat de les restes en la fossa de víctimes de la Guerra Civil_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es