Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real incorporarà al patrimoni municipal l'antic molí Nou com a element tractor del futur parc fluvial Connexió Millars

dimecres, 3 d'agost de 2022

Molí Nou de Santa Sofia

La ciutat de Vila-real incorporarà al seu patrimoni l'antic molí Nou de Santa Sofia, considerat el primer de la xarxa de molins hidràulics del terme municipal, que es convertirà en un dels elements tractors del projecte Vila-real connexió Millars. Un ambiciós programa de renaturalització urbana i de l'entorn del riu Millars que suposarà la creació d'una gran zona verda i parc fluvial de més de 126.000 metres quadrats en el que pot ser el segon Termet de Vila-real, que serà finançat a través de fons europeus. "Per a fer-nos una idea, crearem una gran zona verda protegida a l'entorn del nostre riu que suposarà més de tres quartes parts de l'actual zona protegida del Termet, creada pels nostres avantpassats fa un segle, amb 160.000 metres quadrats protegits", detalla l'alcalde, José Benlloch. "Per a fer-ho, necessitem també incorporar al patrimoni municipal aquest antic molí", puntualitza.

Amb aquest objectiu, Benlloch ha convocat per a divendres que ve un ple extraordinari en el qual s'habilitaran, a través d'una operació de modificació de crèdits, 230.000 euros per a l'adquisició de l'antic molí i una superfície total de 4.341 metres quadrats. Quantitat, a més, que l'Ajuntament preveu recuperar a través del finançament europeu al qual opta el projecte.

"El pla Vila-real connexió Millars és una de les actuacions més importants que veurem en els pròxims anys; un projecte molt ambiciós que hem presentat al Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya, finançat amb fons Next Generation, i que ens permetrà, en diverses fases, la protecció de més de 126.000 metres quadrats d'espai verd, dividits en una zona fluvial paral·lela al riu i un parc urbà a la zona del Madrigal i el carrer de l'Encarnació, tot creant un corredor verd que es prolongarà fins al futur quart institut", assenyala Benlloch, que, a més, ha sigut un dels artífexs que els fons Next Generation puguen finançar també l'adquisició de patrimoni. En els terrenys del futur parc fluvial es troba el molí Nou, entre altres infraestructures que també estan en aquests moments en negociació. "L'adquisició d'aquest antic molí, el primer de Vila-real, ens permetrà ampliar el patrimoni públic i protegir un dels exemples més importants del nostre patrimoni hidràulic, a més de ser un dels elements tractors del futur projecte Vila-real connexió Millars", puntualitza l'alcalde, que incideix que aquesta compra suposarà comptar amb "el primer pam de terra públic municipal a la vora del Millars".

Entre els futurs usos que Benlloch es planteja per al molí Nou es troben alguns com un centre d'educació ambiental, alberg, un possible museu de l'aigua o com a seu del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, organisme del qual Vila-real ostenta en aquests moments la presidència i en el qual també participen els ajuntaments de Borriana i Almassora, la Generalitat i la Diputació. "El nostre Millars, paisatge protegit i Lloc d'Interés Comunitari (LIC), representa el principal patrimoni natural de Vila-real. Adquirir el molí Nou de Santa Sofia per al poble ens permetrà continuar avançant en l'ampliació de zones verdes, protegir i afavorir el coneixement i ús del parc fluvial i configurar una nova Vila-real del segle XXI més sostenible, ambientalment compromesa i conscient de l'enorme riquesa natural que tenim al Millars", conclou Benlloch.

"Una de les coses que més il·lusió em fa és que es fa realitat un dels somnis de l'enyorat Pasqual Batalla, que abans de deixar-nos va treballar també per la difusió i preservació dels nostres molins", agrega l'alcalde, que ha volgut agrair especialment a la família Montoliu el seu esforç i el gest perquè el patrimoni del molí Nou quede per al poble.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es