Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real reforça el centre contra les pluges amb un programa pilot de millora de la xarxa de pluvials al c/ Pere III

dissabte, 13 d'agost de 2022

Visita  a les obres de Pere III

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor de Serveis Públics, Xus Madrigal, han visitat el resultat de les obres de millora de la xarxa de sanejament i pluvials al carrer de Pere III, un programa pilot que ja ha demostrat en la seua primera fase l'efectivitat per a evitar les inundacions amb les pluges fortes. El projecte, amb un pressupost d'uns 33.000 euros, ha sigut executat per Facsa, dins del contracte del Servei de neteja, manteniment i conservació de la xarxa de clavegueram de Vila-real.

"La millora contínua de les infraestructures i de la xarxa, tant de sanejament com de pluvials, és un dels pilars fonamentals del Pla de prevenció d'inundacions que despleguem, a través de diferents fronts, al llarg de tot l'any", explica Benlloch, que recorda que aquest tipus d'actuacions se suma a la neteja de barrancs i la dotació de noves infraestructures. "Malgrat les greus dificultats, no deixem de treballar i aprofitar tots els recursos al nostre abast per a estar millor preparats per a respondre als episodis de pluges que solen produir-se en el nostre territori, sobretot amb l'arribada de la tardor", incideix l'alcalde. Sobre aquest tema, el primer edil puntualitza que la irrupció de la pandèmia ha impedit avançar més en aquests projectes. "La lluita contra la covid-19 no ens ha parat, però ha alentit algunes actuacions", lamenta Benlloch.

El programa pilot al carrer de Pere III ha constat de dues fases. En cadascuna d'elles, s'ha actuat tant sobre la xarxa de sanejament com sobre la captació de pluvials. "Una de les principals innovacions introduïdes en aquest projecte és que hem pogut aprofitar infraestructures existents per al seu ús com a tanc de pluges, amb una capacitat de 35 metres cúbics, que es deriven automàticament cap a la xarxa de sanejament per al seu buidatge", explica Madrigal.

Els treballs han suposat la millora del funcionament de la xarxa de sanejament en la zona, que requeria l'execució de treballs de manteniment sistemàtics amb camió cisterna. Per a això, s'ha executat nou col·lector de 15 metres a la cantonada de Pere III i avinguda de la Murà "Amb la dificultat afegida de la gran quantitat de serveis existents en la zona, com telecomunicacions, subministrament elèctric, enllumenat o aigua potable", puntualitza el responsable de Serveis Públics Vila-real.

Quant a la millora de la captació i gestió d'aigües pluvials, l'actuació a Pere III permetrà minimitzar l'impacte dels episodis de fortes pluges, a través de la instal·lació de dos sistemes de captació de pluvials, a la cantonada del c/ Bayarri i al costat de Pare Molina. "Hem instal·lat reixetes de màxima absorció, amb un sistema de minimització de sorolls pel pas de vehicles i vàlvules especials antiretorn, que eviten olors i la presència de mosquits i insectes, fins i tot a l'estiu", detalla Madrigal. "Sistema que ha funcionat molt bé en els últims episodis de pluges, a finals de juny, amb 30 litres per metre quadrat en 10 minuts", adverteix.

"Un projecte pilot molt interessant que no sols ens permet estar millor preparats enfront de les pluges, sinó també avançar en la millora de la nostra xarxa amb sistemes innovadors per a minimitzar olors i sorolls i, per tant, millorar la qualitat de vida a la ciutat", agrega Benlloch. L'alcalde ha volgut posar de manifest també la importància de l'aprofitament d'infraestructures existents per a la construcció de tancs d'aigües, amb una capacitat de 35 metres cúbics. "És la primera vegada que es fa en la zona centre i estem segurs que serà un element molt important per a millorar la resposta davant els episodis de gota freda", conclou.

Galeria multimèdia

Imatges

Visita  a les obres de Pere III_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es