Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Pla d'eficiència energètica arriba als centres educatius amb panells solars que estalviaran fins a 45.000 euros anuals

divendres, 26 d'agost de 2022

L'alcalde visita els nous panells solars en el col·legi Cervantes

El Pla d'eficiència energètica que impulsa l'Ajuntament de Vila-real arriba als 11 centres educatius públics de la ciutat amb el projecte d'instal·lació de panells solars per a un consum més sostenible i respectuós amb el medi ambient així com per a un estalvi en la factura elèctrica municipal, que s'ha multiplicat per tres en l'últim any, passant d'un a tres milions d'euros anuals. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha visitat aquest matí el col·legi Cervantes, on gràcies al treball conjunt de les regidories de Serveis Públics i d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, que dirigeixen els regidors Xus Madrigal i José Ramón Ventura Chalmeta, s'han instal·lat 40 plaques solars que garanteixen el 70 % del consum elèctric del centre educatiu.

Benlloch, que ha estat acompanyat pel regidor José Ramón Ventura Chalmeta, el cap del Departament de Serveis Públics, Pepe Hidalgo, i el responsable de DE Ingenieros, Enrique Cabanes, ha pogut comprovar el nou sistema de subministrament d'energia solar instal·lat en aquest centre educatiu, un dels 7 en els quals ja s'ha completat la col·locació de plaques solars. "Aquest projecte, que compta amb una subvenció de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), contempla la instal·lació de panells solars en els 11 centres educatius públics de Vila-real", apunta l'alcalde. "D'aquests, ja són 7 els que disposen d'aquesta tecnologia, mentre que en altres tres ha sigut necessari realitzar una nova licitació del lot a causa d'un problema amb l'adjudicatària", explica i afig que "únicament faltarà el CEIP Carlos Sarthou, per al qual ja hem obtingut una subvenció i per tant en breu també s'incorporarà a la llista de col·legis que disposaran de plaques solars per a proveir-se energèticament". En total, es calcula que l'estalvi anual en la factura elèctrica dels col·legis públics pot arribar als 45.000 euros.

En aquest sentit, l'alcalde ha recordat el "greu problema dels costos energètics, que també patim els ajuntaments, igual que les famílies, per la pujada del preu de la llum, que ha fet que passem de pagar un milió d'euros a l'any a prop de tres milions". "Abans d'arribar nosaltres al govern municipal, no s'havia fet pràcticament res en matèria d'eficiència energètica, en canvi, aquest equip de govern, amb els pocs recursos que tenim, i buscant finançament i subvencions d'altres administracions, hem fet passos importants", assegura.

A més del projecte d'instal·lació de panells solars en els centres educatius, Benlloch ha destacat altres accions en pro de l'eficiència energètica, la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de costos com el canvi de lluminàries a led, que enguany suposarà la substitució d'un total de 1.000 bombetes del total de 8.000 que existeixen en la via pública. Així mateix, tots els projectes impulsats en els últims anys han inclòs el canvi a il·luminació led, com la ronda sud-oest o les obres de modernització dels polígons industrials subvencionades per l'Ivace dins del pla de reindustrialització.

Finalment, el primer edil, que ha agraït el treball dels departaments de Serveis Públics i Medi Ambient, així com de les empreses col·laboradores, ha recordat que "Vila-real va ser la segona ciutat d'Espanya, després de Madrid, a tenir tota la flota de vehicles de Serveis Públics totalment elèctrica i ara també estem renovant la flota de la Policia Local amb vehicles ecològics".

Per part seua, José Ramón Ventura Chalmeta ha destacat sobretot l'esforç de l'Ajuntament per aconseguir subvencions "amb la vista posada en el repte d'aconseguir el 80 o 90 % d'autosuficiència energètica en el centenar d'instal·lacions municipals". "Continuarem treballant i fent passos, sempre des de la prudència i la responsabilitat, perquè no volem endeutar més la ciutat i volem ser responsables amb els recursos que tenim", remarca l'edil.

Galeria multimèdia

Imatges

L'alcalde visita els nous panells solars en el col·legi Cervantes_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es