Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat
diumenge, 28 d'agost de 2022
El Ple de l'Ajuntament de Vila-real abordarà en la seua sessió ordinària d'aquest dimarts una proposta de l'Alcaldia per a emprendre el soterrament de les vies ferroviàries al seu pas per la ciutat. La petició se sustenta sobre un argument central: la barrera que suposa el traçat del ferrocarril al llarg de 2,5 quilòmetres, restant oportunitats de desenvolupament i de creixement sostenible i ordenat per a fer realitat el projecte de la nova Vila-real del segle XXI, a més d'ocasionar greus problemes d'inundabilitat. Així mateix, la proposta alerta de la discriminació que suposa per a Vila-real no comptar amb un traçat soterrat, a diferència d'altres ciutats valencianes.
La proposta plenària que elevarà l'Alcaldia que presideix José Benlloch a la sessió d'aquest pròxim dimarts insta "el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) del Govern d'Espanya, al fet que prenga en consideració, estudie i inicie un projecte per a emprendre de manera racional, tècnica i econòmicament sostenible, el soterrament de les vies ferroviàries al seu pas per la ciutat de Vila-real". Així mateix, també s'insta "la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat (CPTOM) de la Generalitat Valenciana perquè, dins dels seus marcs competencials, assumisca la proposta per a emprendre el projecte de soterrament de les vies ferroviàries a Vila-real". Finalment, el document sol·licita a tots dos governs que "inserisquen aquesta proposta d'emprenedoria de soterrar les vies ferroviàries al seu pas per Vila-real, d'abast a llarg termini, en els nous i actuals escenaris financers de la UE (Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència) per a fer-la realitat".
Tal com recull el document, "des de fa segle i mig, el ferrocarril té també una altra realitat diària adversa per a Vila-real: una contundent barrera contínua de 2,5 quilòmetres de longitud que es presenta com altament insalvable en existir només un pas subterrani, un estret pas elevat i una ominosa i inútil passarel·la metàl·lica que a l'altura de l'estació avergonyeix a propis i estranys".
Aquest talús que exerceix com a dic de contenció, a més de ser motiu d'una important problemàtica d'inundabilitat en diferents zones del nucli urbà, suposa també un fre al potencial i les oportunitats de desenvolupament i expansió del municipi. Així, des de l'equip de govern recorden que "el traçat amenaçador del ferrocarril envers la ciutat no pot condicionar les noves realitats de progrés posades recentment en marxa en infraestructures i equipaments com la reactivació del polígon industrial de la CV-20 (nou clúster de la innovació ceràmica), el projecte de l'estació intermodal per al sector ceràmic, la ronda Sud-oest, o les dotacions del projecte de Ciutat de la Salut i l'Esport".
La proposta també adverteix de la discriminació respecte a altres ciutats de la Comunitat que sí han pogut eliminar els seus traçats ferroviaris intraurbans i recorda que "Vila-real no és més que ningú, però tampoc menys que ningú". I conclou que "és moment de pensar de manera ambiciosa" per a "abordar amb garanties la nova Vila-real del segle XXI" i "obrir la finestra del desenvolupament en el costat est del municipi per a explorar així les oportunitats socioeconòmiques que la ciutat pot i sap crear".
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es