Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Ple demana per unanimitat soterrar la via del ferrocarril per a impulsar el desenvolupament econòmic i urbanístic de Vila-real

dimarts, 30 d'agost de 2022

Ple ordinari del mes d'agost de 2022 de l'Ajuntament de Vila-real

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals la proposta d'Alcaldia per a emprendre el soterrament de la via del ferrocarril al seu pas per la ciutat. La petició s'elevarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat amb la finalitat d'aprofitar el "moment històric" per la possibilitat d'optar als fons de la Unió Europea, a través dels projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, per a fer realitat el projecte.

De fet, l'alcalde de la ciutat, José Benlloch -que ha agraït el suport de tots els grups municipals- ha subratllat la urgència de plantejar en aquest moment la sol·licitud perquè "Europa no espera" i "és moment que Vila-real lidere i faça un pas avant perquè aquesta obra s'incloga en les inversions en infraestructures ferroviàries dels pròxims anys". En aquest sentit, el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, també ha advertit que la viabilitat d'aquest ambiciós projecte "es podria emmarcar en les inversions del Corredor Mediterrani, en el marc dels plans que es financen amb fons europeus" pel que "com més prompte comencem un treball de reivindicació social, abans podrem tenir èxit i estic segur que en uns anys serà una realitat". Com a arguments centrals per a reivindicar el soterrament de la barrera que suposa el traçat del ferrocarril al llarg de 2,5 quilòmetres, Obiol ha destacat que la via resta oportunitats de desenvolupament i de creixement sostenible i ordenat per a fer realitat el projecte de la nova Vila-real del segle XXI, a més d'ocasionar greus problemes d'inundabilitat i un evident risc ambiental. Així mateix, la proposta alerta que la ciutat de Vila-real té "el mateix dret" que altres ciutats de la província i la Comunitat de comptar amb un traçat ferroviari soterrat.

Finalment, Obiol ha subratllat que "el soterrament de les vies serà bo per a Vila-real i també per al futur port sec del sector ceràmic que està previst construir en el sud de la ciutat", a més que suposaria "una oportunitat d'eliminar l'actual passarel·la elevada que comunica les vies en l'estació i que no és una infraestructura digna per a la ciutat", en paraules de l'alcalde. "Som la segona ciutat de la província, amb 400 indústries, 1.000 comerços, i la 15a ciutat de la Comunitat Valenciana, amb el que això suposa d'aportació a la renda de la Comunitat i d'Espanya", incideix Benlloch, que apel·la al "moment històric" per a reclamar aquest projecte.

D'altra banda, el Ple també ha donat llum verda a l'aprovació inicial de l'Ordenança per a la concessió de subvencions a les entitats sense ànim de lucre de la ciutat que treballen en la promoció, consolidació i manteniment de les tradicions locals. La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha detallat que l'ordenança pretén regular l'assignació de subvencions econòmiques a aquestes entitats a través d'un sistema de concurrència competitiva. La partida prevista per a aquestes ajudes és de 10.000 euros.

Un altre dels assumptes abordats en la sessió ordinària del Ple ha sigut la modificació de crèdit per a destinar 1,3 milions d'euros del cànon d'aigua potable al projecte d'instal·lació de filtres de carbó actiu granular en els pous de la Bassa del Poble i Pou d'Amorós, que aporten el 70 % del cabal de la xarxa d'aigua potable, per a garantir l'òptima qualitat del subministrament i prevenir possibles problemes per la presència de plaguicides, tal com ha explicat el regidor de Serveis Públics, Xus Madrigal.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es