Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

La Comunitat de Regants celebra el 750 Aniversari de la séquia Major amb unes conferències per a repassar la seua història

dilluns, 26 de setembre de 2022

Conferències pel 750é aniversari de la Séquia Major_1

La Comunitat de Regants de Vila-real ha celebrat el 750 Aniversari de la séquia Major amb una taula redona en la qual s'ha repassat la història de la infraestructura i s'ha analitzat el seu estat actual. Pascual Broch, president de la Comunitat, ha ressaltat en la clausura de l'acte que "la séquia hui no sols és una infraestructura hidràulica bàsica, és també una font de vida, encara que moltes vegades, per tindre-la sempre al nostre costat, no l'hem sabuda valorar com cal. La séquia està viva i necessita atenció, vigilància, millores contínues i neteja per a donar-li un bon present i un futur millor. El Sindicat de Regs de Vila-real i les Alqueries accepta el repte i treballa per aconseguir-lo, però precisa també de la col·laboració ciutadana i institucional".

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch ha destacat que "la séquia Major forma part de la història i el paisatge urbà de Vila-real des d'abans fins i tot de la nostra creació com a poble. Un element de gran valor patrimonial, històric i emocional per a tots els vila-realencs i vila-realenques, que volem seguir treballant per millorar i impulsar, de la mà del Sindicat de Regs, el seu propietari, sense oblidar mai que la nostra séquia té un ús principal: regar les terres del terme".

Per la seua banda, els conferenciants Enric Guinot, professor de la Universitat de València, ha parlat sobre els orígens medievals dels horts i les comunitats de regants valencianes; Vicent García, de la Universitat Jaume I de Castelló, ha impartit una conferència sobre els drets des de la construcció de la séquia Major fins a la sentència arbitral, i Cristian Pardo, que treballa a l'Arxiu Històric de la Noblesa de Toledo, ha basat la seua intervenció en l'assut i l'inici del sistema hidràulic.

Broch ha destacat "l'interés de totes tres xarrades" i ha agraït a Vicent Gil, fins fa poc arxiver municipal de Vila-real, que haja actuat com a moderador. Per últim, el president de la Comunitat de Regants de Vila-real ha afirmat que "el sinuós recorregut de la séquia al seu pas pel terme de Vila-real ens fa tindre una paisatge singular, molts pobles han tapat els canals d'aigua en honor al progrés dels vehicles, però el que han fet es perdre un paisatge diferencial i amistós amb les persones, com el que disfruten els ciutadans i les ciutadanes de Vila-real i les Alqueries. Hem de ser capaços entre tots de transmetre a les generacions futures la importància d'aquest bé que té la nostra ciutat i aconseguir que continuen amb la tasca de protecció i conservació que els nostres avantpassats van iniciar i nosaltres hem mantingut i intentat millorar".

Galeria multimèdia

Imatges

Conferències pel 750é aniversari de la Séquia Major_2 Conferències pel 750é aniversari de la Séquia Major_3 Conferències pel 750é aniversari de la Séquia Major_4

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es