Inici -> Àrees -> Indústria -> Notícies d'Indústria

El Ple activa el PAI del clúster de la innovació ceràmica com a palanca industrial clau per a la nova Vila-real del segle XXI

dimarts, 4 d'octubre de 2022

Ple extraordinari per a aprovar el PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica

Vint-i-tres anys després, el nou PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica Ciutat de Vila-real veu, definitivament, la llum. El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat aquest matí un projecte que posa fi a anys de treball intens per tal de desbloquejar el programa, paralitzat des de 2008, i posar a disposició de la indústria sòl de qualitat per a millorar les condicions actuals i atraure inversions per al futur. Amb aquest objectiu doble, el nou PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica Ciutat de Vila-real preveu la urbanització industrial de més de 2,6 milions de metres quadrats als voltants de la CV-20.

El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha recordat breument la trajectòria seguida pel PAI, aprovat inicialment en 1999 i modificat posteriorment en l'any 2008; noves condicions que no van arribar mai a ser aprovades pel Ple municipal. "En 2009, el projecte es va sotmetre a informació pública, procés durant el qual es van presentar 66 al·legacions, de les quals se'n van estimar totalment o parcialment 45. Mentrestant, les obres van quedar paralitzades amb un 35 % aproximadament d'execució", incideix Obiol, qui recorda que, des de l'arribada al govern municipal en juny de 2011, no s'ha deixat de treballar per a tractar de donar solució a un instrument "fonamental per a la indústria de Vila-real", mentre s'ha donat eixida a importants propostes industrials en la zona i fins a 10 unitats de reparcel·lació.

"En una situació gens fàcil, en abril de 2021 es reactiva definitivament aquest PAI amb una modificació que suprimeix un dels àmbits, l'AR9, i modifica el projecte d'urbanització i el conveni, per tal de configurar un nou polígon més modern, sostenible i eficient; modificació que dona origen, en el marc del Pla de reindustrialització que estem impulsant en els últims anys, al nou PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica Ciutat de Vila-real", recorda el regidor. Aquest nou projecte es va aprovar pel Ple el 14 d'octubre de 2021 i es va sotmetre a informació pública, procés en el qual s'han presentat 15 al·legacions de les quals se n'han estimat totalment o parcialment 4. "Ha sigut un procés molt complex i costós, amb més de 800 persones físiques o mercantils implicades, que arriba a la seua fi amb l'aprovació de les al·legacions, tant les de 2009 com les de 2021, les modificacions del projecte que se'n deriven, a més d'una nova retaxació del 19,30 % i un nou conveni urbanístic", detalla Obiol.

"Aquesta és una peça més del treball que l'Ajuntament porta fent des de fa molt de temps per a la millora de la nostra indústria. Una de les palanques productives i industrials indispensables per a la nova Vila-real del segle XXI", argumenta. En aquesta línia, Obiol recorda que el nou PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica suposarà la urbanització de 2,6 milions de metres quadrats, superfície que suposa al voltant del 35 % del sòl industrial de Vila-real. "Una zona on l'Ajuntament té nou parcel·les municipals i on se situen bona part de les quasi 500 empreses industrials que tenim a la ciutat, entre elles les 3 primeres empreses ceràmiques del país i d'Europa", incideix el responsable d'Urbanisme.

Després de l'aprovació pel Ple, amb el vot favorable de PSPV-PSOE i Unides Podem i l'abstenció de Ciutadans, Compromís i Partit Popular -la regidora de Vox s'ha absentat en la votació-, l'empresa haurà de presentar en tres mesos un text refós amb les modificacions. La previsió és poder reactivar l'obra, "ara sí i si tot va bé", en el primer quadrimestre de 2023.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es