Inici

Vila-real congela la contribució malgrat les dificultats econòmiques per a no gravar més les famílies, comerços i indústries enfront de l'escalada de preus i costos energètics

dimarts, 18 d'octubre de 2022

Modificació de l'ordenança fiscal per a 2023

Vila-real mantindrà congelats els impostos el 2023, malgrat les greus dificultats econòmiques que travessa el consistori. La Comissió d'Hisenda ha aprovat aquest matí la modificació de l'Ordenança fiscal de l'impost de béns immobles (IBI), que presenta dues importants novetats: la congelació de la contribució per a l'any 2023 i la bonificació del 25 % de l'IBI als habitatges que instal·len plaques solars per a incentivar l'autoconsum energètic. La modificació de l'ordenança fiscal es ratificarà en el Ple ordinari, que, de manera excepcional, se celebrarà aquest dijous amb motiu de la participació de l'alcalde, José Benlloch, en el Ple del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, on presideix la delegació espanyola, la setmana que ve a Estrasburg.

"Tal com vaig anunciar, hem estat treballant en reajustaments pressupostaris que ens permeten fer front a una situació límit, amb l'encariment exponencial dels costos energètics que va camí de multiplicar per tres les nostres previsions inicials", assenyala l'alcalde, qui incideix en què "els sobrecostos dels serveis per l'alta inflació, els costos energètics i continuar pagant els empastres del PP ens situa en una de les situacions més difícils dels últims 11 anys". Aquesta situació extrema es reflecteix, per exemple, en la factura municipal de llum i de gas, que va camí de triplicar-se en tan sols un any. De fet, si les previsions inicials el 2022 eren d'1,2 milions en electricitat, s'acabaran pagant més de tres milions. El mateix en el gas, on la factura passarà de 200.000 a quasi 800.000 euros.

"La situació és asfixiant, però, tal com em vaig comprometre, estem prenent decisions amb prudència i responsabilitat, prioritzant i deixant per a temps millors alguns temes que, encara que serien bons per a millorar la ciutat, no tenim en aquests moments més remei que deixar en stand by", lamenta Benlloch. L'alcalde es refereix en aquests termes a projectes com la segona fase de l'estació, amb la creació d'un bescanviador de transports, o el mirador de l'assut, entre molts altres. "Hem d'utilitzar els diners per a l'absolutament imprescindible: garantir els serveis públics i fer front als sobrecostos d'aquesta situació de dificultats ocasionada per la guerra de Rússia contra Ucraïna. Per això, hem decidit, conscients que les famílies, empreses, comerços i indústries de Vila-real també estan passant-ho malament, congelar els impostos l'any que ve i gestionar estrenyent-nos al màxim el cinturó en tot el que siga possible. Ho farem, no obstant això, com hem fet ja els últims anys perquè, malgrat les dificultats, Vila-real avance", conclou Benlloch.

D'altra banda, l'ordenança fiscal introduirà per primera vegada una bonificació del 25 % de l'IBI a aquells immobles l'ús cadastral dels quals siga d'habitatge i en els quals s'instal·len sistemes per a l'aprofitament tèrmic d'energia solar homologats, a més de sistemes per a aprofitament elèctric de l'energia solar per a autoconsum. Amb una potència mínima de 2,5 KW, la bonificació tindrà una duració de tres períodes impositius a comptar des del següent a la finalització de les obres i amb un límit de 300 euros per any. Aquesta bonificació va ser acordada en una moció conjunta de PSPV-PSOE, PP, Compromís, Ciutadans i Unides Podem a partir d'una proposta de Ciutadans.

"A Vila-real fa ja anys que treballem en un Pla municipal d'energies renovables d'impuls als recursos no fòssils, en la nostra aposta per fer de la nova Vila-real del segle XXI una ciutat més sostenible i ecològicament responsable. Aquesta bonificació s'inscriu en aquest compromís", valora Benlloch. La reconversió de tota la flota de Serveis Públics a vehicles elèctrics, la posada en marxa d'un servei pioner d'autobús urbà gratuït o la recent instal·lació de plaques solars en els col·legis de la ciutat són algunes de les accions adoptades en els últims anys.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es