Inici -> Vila-real

Vila-real reforça el seu compromís amb la sostenibilitat i la inserció social amb el servei per al tractament de residus tèxtils

dissabte, 26 de novembre de 2022

Visita a la planta de Reciplana

L'Ajuntament de Vila-real avança en la seua aposta per la sostenibilitat i en el seu compromís social a través d'un nou servei específic per a la recollida i tractament de residus tèxtils. Aquest contracte, que la Regidoria d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient ha formalitzat amb Reciplana, empresa d'inserció social, ha permés ja recuperar prop de 24 tones des del mes d'octubre, assegurant així una correcta gestió d'aquests residus.

En el marc de la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, centrada enguany en el residu tèxtil, la Regidoria ha donat a conéixer les primeres dades de residus tractats amb aquest nou contracte. Així s'han comptabilitzat 13,76 tones durant el mes d'octubre i 10,02 tones durant el mes de novembre, fins avui.

Aquest servei constata, tal com assegura el regidor responsable de l'àrea, José Ramón Ventura Chalmeta, "la preocupació de l'Ajuntament de Vila-real per l'impacte tant ambiental com social que suposa la fracció tèxtil", per això, s'ha posat en marxa un servei específic amb Reciplana, empresa d'inserció. D'aquesta manera, l'Ajuntament s'anticipa a la nova Llei de residus, ja que aquesta introdueix que la gestió dels residus tèxtils es licite i adjudique de manera preferent a través de contractes reservats a empreses d'inserció i centres especials d'ús d'iniciativa social autoritzats per al tractament de residus, com és el cas de Reciplana.

D'aquesta manera l'Ajuntament de Vila-real s'assegura una correcta gestió, perquè els mètodes plantejats per Reciplana garanteixen una aposta prioritària per la reutilització que permet reduir l'impacte ambiental o petjada ecològica, tal com expliquen des de la regidoria. Així, es treballa amb un sistema de classificació i preparació per a la reutilització dels residus mitjançant una instal·lació automatitzada concebuda i dissenyada per la Red Koopera, en la qual Reciplana s'integra, per a la gestió del residu tèxtil, compta amb alta tecnologia per a totes les tasques i permet processos el més eficients possible. Aquest sistema de gestió així com els fluxos i destinació del residu tèxtil permeten obtenir una gran traçabilitat i garantir el compliment dels objectius fixats en els plans integrals de gestió de residus en els quals s'especifica la jerarquia de la destinació final, prioritza de manera clara la reutilització i preval la reutilització local sobre la base del principi de proximitat, seguida de la reutilització a altres nivells, del reciclatge i de la valorització assegurant l'objectiu de l'abocament zero. Així, s'estableixen els fluxos del tèxtil, previ el tractament preceptiu a: donacions, reutilització en xarxa de botigues, reutilització en projectes internacionals en l'exterior, reutilització a escala internacional i reciclatge de tèxtil nacional i internacional (draps de neteja, fabricació de geotèxtils, tèxtils per a la indústria de l'automòbil i borra per a filatura).

L'Ajuntament de Vila-real treballa de la mà de Reciplana en diferents projectes relacionats amb el tractament de residus. Un d'ells, la iniciativa pionera per a tallar el problema de l'abandó de voluminosos i residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), i promoure la seua reutilització i reciclatge amb la finalitat d'impulsar un civisme verd entre la ciutadania.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es