Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Consorci del Millars s'adhereix al projecte del segon Termet de Vila-real per a la renaturalització del parc fluvial amb fons europeus

dimecres, 14 de desembre de 2022

Reunió de la Junta de Govern del Consorci del Millars

La Junta de Govern del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, formada pels ajuntament de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació i la Generalitat, s'ha reunit aquest matí a l'Ajuntament de Vila-real per a aprovar, entre altres qüestions, l'adhesió de l'organisme al projecte Vila-real Connexió Millars, que persegueix renaturalitzar l'àrea entre el pont de Santa Quitèria i el de la N-340, al terme de Vila-real, per a la creació d'un gran parc fluvial i corredor verd que connectarà la ciutat amb aquest segon Termet. Amb l'adhesió del Consorci del Millars, el projecte optarà novament a finançament europeu.

L'alcalde i president del Consorci, José Benlloch, ha valorat molt positivament la implicació del Consorci del Millars a aquest projecte que, assenyala, "no solament repercutirà en l'entorn urbà de Vila-real, sinó també, i fonamentalment, en la protecció del nostre riu i de la rica biodiversitat que atresora, a més d'afavorir la promoció, el coneixement i l'estima per un paratge natural sobre el qual impacta el 40 % de la població de la província, gran pulmó verd de la Plana".

"Vila-real Connexió Millars és un projecte fonamental per a la nova Vila-real del segle XXI i també per a la nova Castelló del segle XXI. Per a protegir i impulsar un entorn de gran valor ecològic i seguir caminant cap a un món més sostenible, conscient i respectuós amb l'entorn", incideix Benlloch, que recorda que el projecte -batejat com a segon Termet perquè completarà la infraestructura verda de Vila-real al voltant del Millars- va concórrer a l'última convocatòria de la Fundació Biodiversitat, però es va presentar "amb molt poc de temps i amb qüestions pendents de definir i millorar, com l'adquisició de sòl públic en la zona". Qüestions sobre les quals s'ha anat treballant en els últims mesos i que, juntament amb la incorporació del Consorci del Millars, suposen una millora substancial del projecte per a l'obtenció de fons europeus que permeten finançar els 2,3 milions d'euros previstos per a l'actuació.

D'altra banda, la Junta de Govern del Consorci ha aprovat també el compte general de 2023, amb un pressupost de 270.000 euros, procedent de les aportacions de les quatre administracions que el conformen, que es mantenen respecte a l'exercici anterior a pesar de les greus dificultats que comporta per als ajuntaments la situació econòmica per l'encariment de preus i de la factura energètica. "Un dels principals objectius marcats per a aquest 2023 és continuar amb la gestió de projectes de conservació i millora com, per exemple, els que s'han executat en aquests anys per a la recuperació de la Gola Nord a Almassora o la nova llacuna a Borriana", assenyala el president del Consorci. "A més", afegeix, "no hem de desmeréixer l'oportunitat que suposa la nova convocatòria de fons europeus Next Generation i Feder per a emprendre actuacions més ambicioses que ens ajuden a millorar-ne la conservació, regeneració i incrementar-ne el valor ecològic i paisatgístic, tot permetent la seua evolució futura d'acord amb els canvis de la realitat econòmica, social i territorial dels municipis". El futur parc fluvial Vila-real Connexió Millars s'inscriu en aquesta línia d'actuació del Consorci.

"El paisatge protegit que suposa la desembocadura del Millars és la gran joia que hem de continuar protegint i fomentar el seu ús recreatiu, sempre amb criteris de sostenibilitat i garantint-ne la correcta conservació", conclou Benlloch, que recorda que l'espai natural forma part de la xarxa europea Natura 2000 i està protegit com a ZEPA (zona d'especial protecció d'ocells) i LIC (lloc d'interés comunitari), a més d'estar reconegut com a zona humida i refugi de caça.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es