Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars reprén el control dels visons americans

dimecres, 14 de desembre de 2022

Instal·lació de paranys per al control del visó americà al Millars

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha tornat a reprendre els treballs de seguiment, vigilància i control del visó americà (Neovison vison) al llit fluvial del paratge. Aquest projecte està emmarcat en l'antic programa Life europeu Lutreola Espanya, coordinat per la Conselleria de Transició Ecològica i Desenvolupament Rural, que té com a objectiu principal traure del riu Millars els visons americans. Per a controlar l'espècie exòtica nord-americana el Servei de Guarderia Rural del Consorci del riu Millars disposa de diverses plataformes flotants, especialment dissenyades per a capturar aquesta espècie. Cadascuna es diposita sobre l'aigua en llocs estratègics on seria possible la presència dels mustèlids. Durant la primera fase les plataformes flotants incorporen unes bases d'argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen a descansar o a menjar-se les preses que han capturat al riu. Durant la segona fase s'instal·len unes gàbies automàtiques sobre la mateixa trampa flotant per a capturar els animals.

El mes de maig de 2019 la Guarderia Rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà al Paisatge Protegit. Concretament es tractava d'un animal jove atrapat en la zona del mesurador, entre els termes d'Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria i responsables del maneig de la fauna exòtica. La Guarderia Rural del Consorci del riu Millars va detectar de manera oficial la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l'any 2014. Concretament es van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals que alguns furtius havien instal·lat al riu per a capturar anguiles. Arran d'aquesta cita, el Consorci va contactar amb la Conselleria per tal de sumar esforços i evitar la dispersió de l'espècie invasora cap a la zona humida, on podria causar molts danys a la biodiversitat.

El visó americà és un mustèlid de mida xicoteta originari de Mèxic, els Estats Units i el Canadà. Cap a finals del segle XIX es va iniciar la cria en captivitat per a abastir el mercat pelleter. La moda dels abrics de visó va arribar a Europa i a l'antiga Unió Soviètica durant els primers anys del segle XX i amb la moda també es van construir les primeres granges pelleteres amb visons importants d'Amèrica del Nord. Les primeres explotacions pelleteres es van construir a Espanya a les províncies de Segòvia i Pontevedra en els anys 1958 i 1959, respectivament. Poc més tard es van construir les primeres a Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana, entre altres comunitats autònomes. Actualment el visó americà està inclòs en el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores. La presència del visó americà en rius mediterranis de la província de Castelló com el Millars o el Palància s'explica per la fugida massiva o l'alliberament premeditat de milers d'exemplars de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló durant els anys noranta del segle passat. 

Galeria multimèdia

Imatges

Instal·lació de paranys per al control del visó americà al Millars_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es