Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

La Fundació de Sant Pasqual aprova un Pla d'actuació de 2023 que posa el focus en la promoció turística de la basílica sense noves obres de millora davant la conjuntura de crisi

divendres, 30 de desembre de 2022

Reunió del Patronat de la Fundació de Sant Pasqual_1

El Patronat de la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual ha aprovat el Pla d'actuació de 2023 que continuarà tenint com a eix central la promoció turística i cultural d'aquest conjunt patrimonial així com la difusió de la figura del sant, patró de Vila-real, de la diòcesi i dels congressos eucarístics internacionals. No obstant això, a diferència d'anys anteriors, 2023 serà un any de transició quant a inversions en la millora de la basílica ja que el Patronat ha optat per la contenció davant la situació financera de l'Ajuntament i la conjuntura econòmica global. Així ho ha explicat l'alcalde de la ciutat i president del Patronat, José Benlloch, que ha presidit la reunió acompanyat pel president de la Diputació de Castelló i vicepresident del Patronat, José Martí, la presidenta de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Sonia Sánchez, la mare abadessa del convent de mares clarisses de Sant Pasqual, María Dolores Pérez, el tinent d'alcalde Emilio M. Obiol, i els representants de l'Associació Amics del Pouet de Sant Pasqual.

Benlloch ha fet un balanç "molt positiu" del treball realitzat durant els últims set anys, des de la constitució de la Fundació, "malgrat les dificultats econòmiques i els dos anys de pandèmia que hem viscut, als quals ara se sumen els problemes en l'economia ocasionats per la guerra". Precisament per aquesta situació, el president del Patronat ha explicat que l'any 2023 es planteja com un any de transició en el qual no es preveu cap conveni especial per a continuar amb el pla de millora i adequació de la basílica i el seu entorn. El Patronat ha acordat únicament completar el projecte de millora de la seguretat en el museu i continuar amb el manteniment imprescindible del recinte. "L'Ajuntament ha aportat en els últims anys la major part del finançament de les obres realitzades en el temple però en aquests moments tenim dificultats econòmiques importants a conseqüència de l'herència de l'anterior govern que arrosseguem i volem ser prudents", subratlla l'alcalde, que recorda que l'equip de govern ha optat per "prioritzar l'ajuda a les entitats socials, els nostres aliats en la cura de les persones i famílies més vulnerables, perquè el més important són les persones". 

Així mateix, Benlloch ha recordat que, segons els estatuts de la Fundació, el president i el vicepresident de l'entitat són l'alcalde i el president de la Diputació, respectivament, per la qual cosa tenint en compte que en cinc mesos se celebraran eleccions locals i autonòmiques, "seria bo que es constituïra la nova corporació" abans d'emprendre nous projectes. "Aquests mesos han de ser de balanç, reflexió i planificació de futur", ha dit. 

Entre les activitats que el Patronat ha acordat impulsar durant l'any vinent destaquen l'organització d'exposicions museístiques, concerts i la realització de visites guiades amb la finalitat de continuar promovent la basílica del patró com un espai cultural i patrimonial de referència per a Vila-real així com un pol de turisme religiós. A més, unes altres de les accions previstes són la realització de gestions per a aconseguir la celebració de l'Any Sant Eucarístic quan el dia de l'onomàstica de Sant Pasqual caiga en diumenge; de la mateixa manera, el 2023 també es commemorarà el 25 aniversari de la inauguració del carilló de campanes de la basílica i l'escultura de sant Pasqual situada a la plaça, totes dues peces donades per José Gómez Mata.

Per a dur a terme aquest Pla d'actuació, la Fundació compta amb una previsió de recursos anual de 55.000 euros, dels quals 25.000 euros corresponen a l'aportació de les administracions públiques (15.000 euros l'Ajuntament de Vila-real i 10.000 euros la Diputació de Castelló) i 25.000 euros són aportacions privades. Finalment, el Patronat ha acordat per unanimitat reconéixer l'anterior president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, pel seu treball i aportació durant els últims set anys.

Galeria multimèdia

Imatges

Reunió del Patronat de la Fundació de Sant Pasqual_2
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es