Inici

Vila-real avança en el compliment de la Llei de canvi climàtic però no preveu aplicar a curt termini la zona de baixes emissions

divendres, 30 de desembre de 2022

Trànsit en Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real treballa en l'aplicació de la Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica que, entre altres qüestions, contempla la delimitació d'una zona de baixes emissions (ZBE) a les ciutats de més de 50.000 habitants, amb restriccions d'accés, circulació i estacionament de vehicles per a millorar la qualitat de l'aire i mitigar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. El regidor responsable de l'àrea de Mobilitat, Emilio M. Obiol, ha subratllat que l'Ajuntament de Vila-real "porta ja temps aplicant moltes de les mesures que des del punt de vista de la mobilitat planteja aquesta llei, com és la promoció del transport públic, amb un servei d'autobús urbà gratuït que molt poques ciutats tenen, la creació de carrils bici, la renovació del servei de lloguer de bicicletes Vilabici, la regulació dels vehicles de mobilitat personal o la incorporació d'un Pla de mobilitat urbana sostenible, que ja tenim aprovat". Obiol detalla que "la delimitació de la ZBE és només un dels aspectes més que contempla la legislació i que, evidentment també complirem, però estem treballant perquè genere les menors molèsties possibles a la ciutadania".

En aquest sentit, Obiol recorda la petició llançada fa uns dies per l'alcalde, José Benlloch, que ha demanat una moratòria en l'aplicació de les zones de baixes emissions en ciutats de més de 50.000 habitants "per a no condemnar el centre de les nostres ciutats. No podem aplicar les mateixes mesures en grans urbs com Madrid o Barcelona que en una població com Vila-real, amb 52.000 habitants, pel greu perjudici que suposaria especialment per al nostre xicotet comerç", va afirmar el primer edil.

El regidor de Mobilitat confia que "aquesta situació de desigualtat de condicions s'anirà modulant en els pròxims mesos a través de diferents ajustos en la llei i així ho estem reclamant en diferents fòrums com la Federació Espanyola de Municipis i Províncies". No obstant això, el Departament de Mobilitat continua treballant des del punt de vista tècnic en l'aplicació de la nova legislació i per això ha sol·licitat una subvenció europea per a poder dur a terme aquest treball de planificació de la zona de baixes emissions, que haurà de materialitzar-se i fer-se efectiva en última instància a través d'una ordenança municipal de ZBE. Amb tot, Obiol recorda que és un procés llarg i de fet ha sigut aquest 27 de desembre quan s'ha publicat el Reial decret que estableix les condicions d'aplicació de les ZBE.

Obiol recorda que "la futura Llei de Mobilitat, que s'espera que siga aprovada en el primer semestre de l'any 2023, encara afegirà més reglamentació i condicions a les ZBE i entorns, per la qual cosa avançar, sense pressa però sense pausa, com fa l'Ajuntament de Vila-real és el més responsable i convenient per als ciutadans i els seus interessos públics. L'edil recorda que "a Vila-real no existeix cap tipus de restricció en la mobilitat, més enllà del compliment de les normes de trànsit, i la ciutadania únicament necessita disposar de l'etiqueta de classificació dels vehicles pel seu nivell d'emissions si ha de desplaçar-se a alguna urbs en la qual ja estiga en vigor la zona de baixes emissions".

Obiol, que s'ha reunit amb la directora de l'oficina de Correos de Vila-real per a coordinar-se i intercanviar informació sobre aquest tema, refereix que la ciutat complirà la llei, però que, a curt termini, no està previst que Vila-real tinga tancada i en vigor la ZBE i que, per tant, no són necessàries cap tipus d'identificacions per a moure's per la ciutat.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es