Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Benlloch estudia refinançar deute després d'haver pagat quasi 60 milions de la 'ruïna' del PP per empastres urbanístics i préstec

dissabte, 28 de gener de 2023

José Benlloch, alcalde de Vila-real_9

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, xifra en quasi 60 milions d'euros l'impacte que des de 2011 ha tingut per a l'Ajuntament de Vila-real la "ruïna" que el Partit Popular va deixar en herència a la ciutat després de 16 anys de govern, entre empastres urbanístics i un préstec de 20 milions d'euros "a un interés desorbitat i en plena crisi financera". L'alcalde ha fet balanç de l'esforç econòmic que ha hagut d'afrontar l'Ajuntament durant els últims onze anys i ha avançat que, davant la delicada situació econòmica del consistori i amb la finalitat d'estar preparats per a assumir l'arribada de subvencions europees, estudiarà en els pròxims mesos la possibilitat de refinançar deute i alleujar així la càrrega financera municipal.

Benlloch ha subratllat la "llosa" que en l'última dècada ha suposat l'herència del Partit Popular amb el pagament de 34 milions d'euros per sentències i resolucions urbanístiques, i l'amortització d'un préstec de 20 milions d'euros "que el PP va demanar el 2010, un any abans de deixar l'Alcaldia, en plena crisi financera i en un moment de grans dificultats per a la ciutadania, amb l'única finalitat de pagar obres faraòniques i de lluir-se de cara a les eleccions".

Per aquest crèdit, l'Ajuntament ha pagat en data de hui 23 milions d'euros, entre capital amortitzat (15,3 milions) i interessos (7,7 milions). "Però el més greu és que per aquest préstec, del qual per cert el PP no va arribar a pagar ni un euro perquè tenia dos anys de carència, encara ens queden per pagar més de cinc milions d'euros fins a 2026", detalla l'alcalde. Així, l'import pendent d'abonar als bancs és ara de 4.794.048 euros, mentre que els interessos pendents ascendeixen a 452.198 euros. "Això significa que pel préstec de 20 milions del PP, la ciutat de Vila-real acabarà pagant més de 28,2 milions d'euros, un llast que ens ha condicionat per complet la gestió econòmica municipal", lamenta el primer edil.

A això se suma l'impacte de la "nefasta" gestió urbanística del Partit Popular, que s'ha traduït en 34 milions d'euros pagats en resolucions i sentències urbanístiques, incloent-hi l'última "maçada" de mig milió d'euros pel solar del Centre de Tecnificació Esportiva, que ha obligat a recalcular les xifres del pressupost de 2023. En els comptes d'enguany, de fet, la "ruïna del PP" s'emportarà almenys altres 4,5 milions d'euros: els 500.000 euros de la sentència del CTE, més altres 100.000 euros d'altres sentències i resolucions judicials, a més dels 3,8 milions per a pagar deute amb els bancs, entre amortització i interessos. "És a dir, 4,5 milions d'euros que haurem de destinar a pagar la ruïna dels empastres i el deute del PP que ens condicionen molt els comptes i que podríem destinar a moltes altres coses", agrega.

"Fins ara hem evitat aquest refinançament", adverteix Benlloch. "Però la ruïna que vam heretar a l'Ajuntament s'ha sumat en els últims tres anys a la necessitat d'atendre la covid-19, amb més de cinc milions invertits, i l'encariment dels proveïdors, especialment la llum i el gas, per la qual cosa hem passat de pagar un milió a tres milions d'euros. Davant aquesta situació, hem optat per no pujar els impostos, fins i tot per deixar de cobrar-ne alguns, amb la bonificació del 95 % d'IBI i la suspensió de la taxa de terrasses, entre d'altres, per a alleujar els sectors econòmics. Però les factures han pujat per a tots i també per a l'Ajuntament i les necessitats de col·laboració amb les entitats i les ajudes socials, també", incideix l'alcalde. "Cal quadrar els números per a poder continuar ajudant el comerç, les persones més vulnerables i continuar millorant els serveis públics i això només pot fer-se augmentant ingressos, que hem descartat en aquests moments, o reduint despeses. Per això, considere que és moment d'estudiar aquest refinançament, per a poder atendre l'anterior i poder aprofitar l'oportunitat dels fons europeus, que ens poden ajudar a progressar i créixer".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es