Inici

Vila-real segella un conveni de 100.000 euros amb la Comunitat de Regants per a valorar i integrar la séquia Major en la ciutat

divendres, 3 de febrer de 2023

Conveni amb la Comunitat de Regants per a la millora de la séquia major

L'Ajuntament de Vila-real ha acordat la signatura d'un conveni anual amb la Comunitat de Regants amb l'objectiu d'estrényer la col·laboració entre totes dues entitats i en concret per a treballar conjuntament en la millora de la séquia mMjor i el seu entorn, integrar millor aquest element en la ciutat i incorporar-ne l'ús com a infraestructura per a alleujar les aigües pluvials en cas d'episodis de pluges torrencials. L'alcalde, José Benlloch, ha anunciat hui l'acord en una compareixença juntament amb el president de la Comunitat de Regants, Pascual Broch. El conveni, la quantia anual del qual serà de 100.000 euros, naix "per a quedar-se i consolidar la col·laboració que durant els últims anys hem mantingut amb el Sindicat de Regs, una entitat amb més de 150 anys d'història, que ha sigut fonamental per al desenvolupament de Vila-real", en paraules de Benlloch. El conveni contempla també la col·laboració per a reparar els desperfectes en la séquia ocasionats per les pluges torrencials i avançar en el treball d'homogeneïtzació i integració d'aquest canal en l'entorn.

L'alcalde ha explicat que "no hi ha cap ciutat de la nostra grandària que tinga les oportunitats que per a nosaltres suposa la séquia Major", una infraestructura que el 2022 va complir el seu 750é aniversari i que "encara que continua tenint com a principal finalitat el reg de la nostra agricultura, també ens ofereix altres possibilitats i usos que volem aprofitar". Benlloch ha recordat que aquest canal, que creua el nucli urbà, "és també un corredor verd i un espai que pot ajudar-nos a fer de Vila-real una ciutat més amable i saludable", per això, el 2018, l'Ajuntament va impulsar la redacció d'un pla estratègic i un estudi previ per a un projecte integral de millora i homogeneïtzació de la séquia Major. "Un equip tècnic del Sindicat de Regs, al costat juntament amb els tècnics de la Regidoria de Serveis Públics i la Regidoria d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, està treballant en aquest projecte, però estem en condicions de fer un salt", ha asseverat l'alcalde, que també ha apuntat la possibilitat d'aprofitar els fons europeus per a "cuidar millor la séquia, tant el seu entorn com el canal mateix, per a evitar caigudes i despreniments com els ocorreguts en el tram de la plaça de l'Alguer durant l'últim episodi de pluges torrencials".

Per a això s'ha decidit impulsar aquest conveni, que contempla també la utilitat que la séquia té a l'hora "d'assumir part del cabal d'aigües pluvials i evitar que la ciutat s'inunde, sempre garantint la qualitat de l'aigua per al reg". "En dies de molta pluja, les aigües pluvials que discorren pels carrers es troben amb dos talussos, la línia fèrria i la N-340, que exerceixen de barrera i ocasionen greus problemes d'acumulació d'aigua", recorda l'alcalde. "La séquia Major assumeix gran part d'aquesta aigua i pot ser un element molt útil per a recollir i canalitzar aquest cabal cap al riu Sec i ajudar el fet que la ciutat no s'inunde".

En aquest sentit, el president de la Comunitat de Regants, Pascual Broch, ha assegurat que aquest acord pretén aprofitar l'oportunitat que brinda la séquia i les infraestructures hidràuliques complementàries per a ajudar a alleujar el problema d'inundacions que té la ciutat, a més de treballar per a dignificar aquest element del patrimoni local i que siga beneficiós per a tota la ciutat. En aquest sentit, Broch s'ha referit a la reparació de les zones que van quedar danyades per les pluges torrencials de novembre, que es repararan "de manera que la séquia s'incorpore i s'integre encara més en el nucli urbà".

Galeria multimèdia

Imatges

Conveni amb la Comunitat de Regants per a la millora de la séquia major_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es