Inici -> Àrees -> Economia -> Notícies

Vila-real manté el suport a les activitats econòmiques més afectades per la crisi amb la bonificació del 95 % de l'IBI

dimarts, 7 de febrer de 2023

Comerços al centre de la ciutat

L'Ajuntament de Vila-real reforça el seu suport a les activitats econòmiques més afectades per la crisi i avança en els tràmits per a fer possible, per tercer any consecutiu, la bonificació del 95 % de l'impost de béns immobles (IBI) el 2023. La mesura, anunciada per l'alcalde, José Benlloch, la setmana passada, es manté per als mateixos sectors que el 2022, encara que en el cas de l'hostaleria i restauració, es diferenciarà entre els establiments sense terrassa, que podran accedir al 95 %, mentre que els que compten amb terrassa tindran una bonificació del 50 % de l'IBI ja que, per quart exercici consecutiu, tindran a més una exempció del 100 % en la taxa per ocupació de via pública.

La Regidoria d'Economia ha estudiat l'impacte econòmic d'aquestes bonificacions i, "una vegada més, farem un gran esforç, malgrat les dificultats de l'Ajuntament". "La nostra proposta és incloure les mateixes activitats econòmiques que el 2022 perquè l'experiència d'aquests últims anys des de la pandèmia ens ha demostrat que les mesures d'alleujament fiscal han sigut efectives per a la supervivència del comerç i l'hostaleria", ha assegurat l'alcalde. "Aquesta mesura, pionera i única de l'Ajuntament de Vila-real, ens ha permés donar un baló d'oxigen molt important al nostre comerç en una època tremendament complexa com ha sigut la pandèmia; ara, amb l'impacte de la crisi de la guerra d'Ucraïna, volem continuar donant suport al nostre teixit productiu pràcticament eliminant la contribució en els negocis més afectats per la crisi", agrega. La proposta haurà d'aprovar-se en Ple encara que la Regidoria ja ultima els detalls per a accelerar els terminis.

El llistat d'activitats que podran acollir-se a la bonificació del 95 % de l'IBI inclourà: comerç minorista, serveis personals (perruqueria i salons d'estètica, serveis sanitaris, fotògrafs), serveis educatius, reparacions, professionals, oci, serveis esportius, serveis immobiliaris, arts gràfiques, transport, producció audiovisual, fotografia, fusteria metàl·lica, acadèmies i escoles infantils. En el cas de bars i restaurants, es diferenciarà entre aquells que no compten amb terrassa i els que sí, "perquè aquests últims tenen una mesura d'estímul afegida com és l'exempció de la taxa per ocupació de via pública, que de nou tornarà a ser del 100 %".

El 2022 es van atendre 365 peticions de bonificació de l'IBI de locals de comerç, hostaleria i altres negocis. Això suposa que l'Ajuntament va deixar d'ingressar 385.000 euros per a afavorir la recuperació econòmica, que se sumen als 335.000 euros de 2021, de manera que el total bonificat en els dos últims exercicis ascendeix a 720.000 euros. A això s'unirà l'impacte econòmic de la mesura el 2023, que s'espera que siga similar al d'aquests dos anys anteriors.

Així mateix, tal com va anunciar l'alcalde, es manté l'exempció del 100 % de la taxa per ocupació de via pública per a les terrasses, així com per als mercats ambulants i fires, una mesura que es prorroga per quart exercici consecutiu i que, des de 2020, ha suposat un total de 540.000 euros bonificats.

Com ja va assenyalar Benlloch, "hem treballat en aquestes mesures d'estímul fiscal des de la prudència i la responsabilitat, donada la complicada situació econòmica de l'Ajuntament, però amb el convenciment que hem d'estar, com sempre, al costat dels nostres autònoms i comerços perquè són una part essencial del nostre teixit econòmic i sense ells no serà possible La nova Vila-real del segle XXI". "Arrosseguem l'impacte de tres crisis encadenades, la financera de 2008, la pandèmia i ara la guerra d'Ucraïna i la pujada de preus i costos energètics, sumades al desastre que per a les arques municipals ha suposat la gestió que va fer el govern del PP amb l'urbanisme i el deute, amb prop de 60 milions d'euros pagats, quasi 35 milions per empastres urbanístics i 23 milions per un préstec que encara ens costarà altres 5 milions més", lamenta l'alcalde. 

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es