Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real consolida el Pla d'ajuda al comerç a través de rebaixes fiscals després d'injectar més de 3,2 milions des de 2020

divendres, 17 de febrer de 2023

Presentació del Pla d'ajuda al comerç de 2023

L'Ajuntament de Vila-real consolida el seu Pla d'ajuda al comerç en aquest 2023 a través de les bonificacions en l'IBI i la supressió de taxes per a "continuar les mesures potents i pioneres que vam impulsar el 2020 i que han suposat més de 3,2 milions d'euros d'estímul al comerç i l'economia entre rebaixes fiscals i ajudes directes". L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha explicat hui els detalls d'aquest pla d'ajuda, que té com a mesura estrela la bonificació del 95 % de l'impost de béns immobles (IBI) als establiments de comerç minorista i altres activitats econòmiques més afectades per la crisi així com als locals d'hostaleria sense terrassa, i el 50 % de bonificació de l'IBI per a l'hostaleria amb terrassa, que s'aplicarà per tercer any consecutiu, i que es pot sol·licitar fins al 15 de març. A més, també es manté la supressió de la taxa de terrasses i la taxa d'ocupació de via pública en mercats i fires i l'eliminació de la taxa per intervenció administrativa en activitats econòmiques.

Benlloch ha recordat que "malgrat les dificultats econòmiques de l'Ajuntament, amb quasi 60 milions d'euros pagats de la ruïna de l'urbanisme i el deute del PP i amb l'impacte de tres crisis, la financera, la de la covid i ara la guerra d'Ucraïna, el nostre model és el d'ajudar i fer tots els possibles per a mantenir el teixit comercial i productiu de la ciutat". L'alcalde ha subratllat la potència del sector comercial a Vila-real, amb 1.895 establiments en actiu "que lluiten cada dia per sobreviure". Per això el 2020, a través del Pacte local pel renaixement de Vila-real, "vam impulsar un pla d'estímul fiscal per al comerç i lluita contra la covid, que amb molt d'esforç hem mantingut i pel qual continuem apostant ara, a pesar que ja hem superat la pandèmia, perquè la nostra economia continua havent d'afrontar reptes importants, sobretot en aquest moment d'inflació i crisi per la guerra d'Ucraïna".

Des de 2020, la bonificació de l'IBI i la supressió de la taxa per ocupació de via pública per a terrasses, mercats i fires s'ha traduït en 1.260.000 euros que "hem deixat d'ingressar a l'Ajuntament, uns diners que s'han quedat en les butxaques dels nostres comerços i autònoms, i pels quals a més no han hagut de tributar, la qual cosa demostra l'encert d'aquesta mesura". "Si a aquesta quantitat sumem els 1,8 milions d'euros en ajudes directes del Pla Resistir que vam concedir durant la pandèmia gràcies a l'aportació de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament i els 200.000 euros de la targeta Fem poble, la quantitat econòmica que hem injectat entre mesures fiscals i ajudes directes en els últims tres anys supera els 3,2 milions d'euros", assenyala l'alcalde.

"No hi ha cap altre municipi que haja fet una aposta tan forta, però el nostre model passa per ajudar tant com es puga", incideix el primer edil. Per això, el 2023, "mantenim la bonificació de l'IBI, encara que amb alguns canvis perquè la situació de l'Ajuntament és complicada". D'aquesta manera, s'aplicarà un 95 % als negocis més afectats per la crisi com ara el comerç minorista, serveis personals, transport, activitats esportives, serveis educatius, escoles infantils i acadèmies, a més dels establiments d'hostaleria i restauració sense terrassa. En el cas dels locals d'hostaleria amb terrassa la bonificació de l'IBI serà del 50 % perquè "ja es beneficien d'una altra ajuda important com és l'exempció de la taxa per terrasses". La sol·licitud per a la bonificació de l'IBI es podrà tramitar fins al 15 de març amb la presentació d'un model d'instància i, en cas que el local estiga llogat, un model de compromís de l'arrendatari que repercutirà la mesura d'estalvi fiscal en el comerciant o autònom ja que "aquesta bonificació està feta per a ajudar les persones que treballen cada dia per a mantenir oberts els negocis, no per a beneficiar els propietaris que tenen locals llogats", ha recordat l'alcalde, que ha demanat responsabilitat als propietaris.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es