Inici -> La teua ciutat -> Igualtat -> Notícies d'Igualtat

Vila-real avança en el foment de la conciliació i la corresponsabilitat amb un diagnòstic pioner sobre les famílies

divendres, 24 de febrer de 2023

 Presentació de l'estudi sobre conciliació i corresponsabilitat

L'Ajuntament de Vila-real ja disposa d'una radiografia sobre la realitat de les famílies de la ciutat en l'àmbit de la conciliació laboral i familiar i la corresponsabilitat a partir de la qual impulsar accions en el municipi. La primera tinent d'alcalde i regidora de Serveis Socials i Igualtat, Silvia Gómez, ha presentat hui el resultat d'aquest estudi pioner dirigit pel psicòleg Toni Marín, doctor en Disseny, Gestió i Avaluació de Polítiques de Benestar Social, màster en Psicologia Jurídica i Mediació i professor universitari.

Gómez ha assegurat que la conciliació familiar és un assumpte que "a aquest equip de govern ens preocupa i ocupa perquè tenim encara molt de camí per avançar". En aquest sentit, la regidora ha recordat que l'Ajuntament de Vila-real porta ja anys impulsant accions per a facilitar la conciliació com l'Aplec de Temps Lliure, en els períodes no lectius de Pasqua, estiu i Nadal, així com el Campus Natura, dirigit a xiquets i xiquetes amb diversitat funcional, l'atenció i la cura dels quals presenta encara majors dificultats per a les famílies.

Precisament per a continuar treballant en aquest full de ruta i "impulsar noves accions que afavorisquen la conciliació i la corresponsabilitat, dins de les limitacions i possibilitats que té l'Ajuntament", s'ha elaborat aquest estudi pioner, "que no s'ha dut a terme en cap altra ciutat d'Espanya". La mostra analitzada està formada per un total de 367 enquestes a pares i mares en 27 centres educatius, ja que han participat tant les escoles d'educació infantil com els col·legis d'infantil i primària.

El treball ha tingut com a objectiu conéixer la realitat que viuen les famílies de Vila-real, les seues possibilitats reals a l'hora de compaginar la cura dels fills i filles, si han hagut de renunciar a millores professionals o com es distribueix el pes de les responsabilitats domèstiques. A més, l'estudi inclou un apartat sobre l'impacte de la pandèmia en l'organització de les llars vila-realenques o l'anàlisi de l'opció del teletreball. "Aquest estudi ens ha donat una radiografia social i ha fet palesa que les dones són les que solen sacrificar la seua professió per la cura de la família i sostenen major càrrega de tasques en l'àmbit familiar", constata Gómez.

Toni Marín ha detallat que el resultat de l'estudi es compartirà també amb els centres educatius perquè ells puguen treballar amb l'alumnat i les famílies. Entre les conclusions de l'estudi, Marín ha destacat que només un 40 % dels enquestats pot portar alguna vegada els fills al col·legi, mentre que un 20 % no pot mai. Respecte al repartiment de les feines de casa, només algunes tasques es reparteixen més equitativament, com per exemple fer la compra, mentre que unes altres com planxar o tasques de neteja recauen majoritàriament sobre les dones. Quant a la implicació dels fills i filles, encara que les famílies majoritàriament asseguren que eduquen en la corresponsabilitat, només un 7 % dels adolescents col·laboren en les feines de casa. Marín també ha ressaltat que, en l'àmbit laboral, són també majoritàriament les dones les que s'acullen a reduccions de jornada o excedències per a la cura de menors o persones dependents. "L'estudi constata que la dona sol ser la que més se sacrifica tant des del punt de vista professional com en la cura de la família perquè sosté una major càrrega de feines de casa", incideix l'expert. Respecte al teletreball, encara que un 25 % de les persones enquestades va tenir aquesta possibilitat durant la pandèmia, només el 0,3 % continua en l'actualitat, i la majoria només prefereix aquesta modalitat en moments puntuals. De fet, l'anàlisi també revela la preferència dels pares i mares per equiparar l'horari laboral a l'horari escolar. Finalment, tant Marín com Gómez han agraït la implicació dels centres educatius i dels pares i mares en aquest estudi.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es