Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

El Pla de reajustament i prioritzaciˇ pressupostÓria permet liquidar els comptes de 2022 amb 11,9 milions de romanents per a enfrontar millor les necessitats de Vila-real

dijous, 23 de febrer de 2023

JosÚ Benlloch, alcalde de Vila-real_10

El Pla de reajustament i prioritzaciˇ pressupostÓria, que l'alcalde de Vila-real, JosÚ Benlloch, va llanšar el mes de novembre passat per a racionalitzar la despesa i imposar la prudŔncia enfront de la incertesa de l'escalada de preus motivada per la guerra d'Ucra´na, ha donat els seus fruits. La liquidaciˇ del pressupost de 2022 avala l'estratŔgia del primer edil i llanša un romanent de Tresoreria d'11,9 milions d'euros que, ara, amb la conjuntura mÚs estable, permetran cobrir les necessitats tant del 2022 com d'enguany en quatre grans eixos: pagament als prove´dors, fer front a les sentŔncies de l'urbanisme del PP, avanšar alguns convenis mÚs immediats i evitar un major endeutament.

"El 10 de novembre de 2022, davant un context socioecon˛mic incert i un increment de costos energŔtics multiplicat per tres, vam presentar un Pla de reajustament i prioritzaciˇ pressupostÓria per a centrar-nos mÚs en les persones i en els serveis p˙blics, aparcant projectes sense renunciar a ells; Ús a dir, gastar en el mÝnim imprescindible per a tenir matalÓs per a fer front a nous revessos per la volatilitat del context internacional. El fruit d'aquest esforš el recollim ara, amb la liquidaciˇ del pressupost de 2022", argumenta Benlloch. No obstant aix˛, l'alcalde puntualitza: "Haver aconseguit uns romanents d'11,9 milions no significa de cap manera que aquests diners sobren. AcÝ no sobra res i tot estÓ perfectament calculat per a fer front a despeses molt concretes que, d'una altra manera, sense aquest pla de reajustament, probablement haurÝem tingut molts problemes per a cobrir", detalla l'alcalde.

En concret, dels quasi 12 milions, uns cinc milions d'euros es destinaran al pagament a prove´dors, per a cobrir compromisos de despesa degudament contrets el 2022, principalment a finals d'any. Un altre miliˇ d'euros cobrirÓ les pr˛rrogues de contractes de serveis que, com el d'asfaltat de camins rurals, finalitzen a meitat d'any. A mÚs, es destinaran 800.000 euros per a finanšar amb recursos propis el capÝtol d'inversions previst en el pressupost de 2023 (el pagament de la sentŔncia urbanÝstica del CTE, l'Alberg de l'ermita i una nova fase del Cementeri), aixÝ evitarem haver de recˇrrer a un nou prÚstec. Altres 500.000 euros es destinaran a pagar tres noves sentŔncies de l'urbanisme del PP (300.000 euros) i a avanšar els convenis amb entitats per a garantir l'activitat mÚs imminent (Setmana Santa, Ruta de la Tapa, Fira d'Abril o Vist) mentre entra en vigor el pressupost de 2023, bloquejat per "la ru´na de l'herŔncia del PP" recorda Benlloch. Els 4,6 milions d'euros restants corresponen al cÓnon de sanejament per a instalĚlar filtres de carboni en la Bassa del Poble (1,5 milions) i als projectes pendents del Pla Edificant (3,1 milions).

El resultat d'11,9 milions de romanents desprÚs de l'aplicaciˇ del Pla de reajustament i prioritzaciˇ pressupostÓria s'explica en tres factors principals. "Amb l'aplicaciˇ d'aquest pla, el que hem fet, sobretot, Ús gastar menys del que inicialment tenÝem previst. I aix˛ ho hem aconseguit retardant alguns projectes, amb inversions que no hem executat per˛ que en absolut hem oblidat, com el projecte de reforma del Mercat Central per a albergar la nova seu d'Economia o la rehabilitaciˇ de l'alqueria del BotÓnic Calduch, aixÝ com uns altres que per circumstÓncies alienes a la nostra gestiˇ, s'han retardat; Ús el cas, entre d'altres, de l'expropiaciˇ del solar del quart institut o les obres de Pasqual Nßcher i Concepciˇ Arenal, que estan en procÚs de licitaciˇ", assenyala l'alcalde.

A aquest factor de contenciˇ de la despesa se suma la facturaciˇ pendent de finals d'any i les places de funcionariat buides. "A mÚs de gastar menys del que es preveu, tambÚ hi ha hagut un xicotet increment d'ingressos de 300.000 euros, fruit sobretot del gran dinamisme que estÓ adquirint Vila-real", conclou Benlloch.

Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es