Inici

El Ple avala demanar al Govern el canvi de criteri en la llei per a no aplicar a Vila-real la zona de baixes emissions

dimarts, 28 de febrer de 2023

Ple ordinari del 28 de febrer de 2023

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat la proposta d'Alcaldia per a instar que el Govern central modifique els criteris d'aplicació de les zones de baixes emissions (ZBE) a les ciutats de més de 50.000 habitants. El regidor de Territori i Mobilitat, Emilio M. Obiol, ha justificat aquesta petició pel "greu perjudici que els criteris actuals d'aplicació comporten per a les ciutats xicotetes, com és el cas de Vila-real, on pot ocasionar un dany tremend al comerç local". La proposta demana al Govern que s'establisca com a criteri per a les ciutats intermèdies el mateix que en els municipis de més de 20.000 habitants, que únicament estan obligats a regular una zona de baixes emissions en cas que superen els valors límit de contaminants.

"Si Vila-real, amb la seua estructura demogràfica i urbana, no té nivells de contaminació elevats, no necessita aquesta zona de baixes emissions", ha al·legat Obiol, que ha recordat que la creació de la ZBE és només un dels postulats de la Llei 7/2021, de canvi climàtic i transició energètica. "Aquest Ajuntament ja fa temps que aplica la resta de mesures que contempla aquesta legislació com és l'impuls al transport urbà gratuït, amb el bus Groguet, l'aprovació d'un Pla de mobilitat urbana sostenible, el pla d'aparcaments dissuasius amb més de 800 places, la flota municipal de vehicles elèctrics, la creació d'11 quilòmetres de carril bici o la conversió en zona de vianants de la zona centre de la ciutat", recorda el regidor. La proposta per a instar el Govern a aquest canvi de criteri ha comptat amb els vots a favor de PSPV, PP i Ciutadans, l'abstenció de Vox i el vot en contra d'Unides Podem i Compromís.

D'altra banda, en matèria econòmica, el Ple ha aprovat un expedient de crèdits extraordinaris per import de 460.000 euros que permetrà fer front a quatre convenis amb entitats de la ciutat que duen a terme activitats en aquests primers mesos de l'any. Es tracta d'un total de 170.000 euros per a fer possible la celebració de la Setmana Santa, les activitats de l'Associació Cultural Flamenca Andalusa de Vila-real, el Festival Internacional de Cinema de Vila-real, VIST, o la Ruta de la Tapa que organitza l'Associació d'Hostaleria i Oci de Vila-real (Ashiovi). A més, aquest expedient de crèdits també inclou el pagament de dues resolucions urbanístiques heretades de l'etapa del PP per import de 290.000 euros en total. El regidor d'Hisenda, Xus Madrigal, ha explicat que amb aquest expedient "evitem que la vida de Vila-real es paralitze i continuem fent front a les conseqüències econòmiques de l'herència de l'urbanisme del PP". Aquest punt ha comptat amb els vots a favor de PSPV i Unides Podem i l'abstenció de la resta de grups.

Com a declaracions institucionals s'han aprovat dues propostes: una de suport a les persones afectades pel terratrémol de Turquia i Síria i una altra per a secundar i donar visibilitat a les persones que pateixen fibromiàlgia. En el cas de la proposta amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la declaració ha comptat amb el suport de tots els grups municipals a excepció de Vox.

D'altra banda, la sessió també ha aprovat els plans de prevenció i d'atenció de drogodependències i altres addiccions elaborats per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i pel Centre de Dia Lluís Alcanyís. Tots dos documents s'han aprovat amb vot favorable de tots els grups a excepció de Vox, que s'ha abstingut.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es