Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Les VIII Jornades del Millars posen en relleu el treball de la guarderia rural, el projecte per a retirar canyes invasores i el patrimoni hidràulic

dilluns, 3 d'abril de 2023

VIII Jornades del Millars_2

La VIII edició de les Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha permés dedicar dos dies a donar a conéixer diferents aspectes del riu i del seu entorn al seu pas per Vila-real, Almassora i Borriana.

Els guardes rurals del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, han sigut els protagonistes d'una de les conferències. La seua labor, vital, alhora que poc coneguda, és essencial ja que són la veu i els ulls del paisatge protegit. Estan 365 dies a l'any en contacte amb el riu observant l'evolució de la fauna, realitzant censos d'ocells i control d'espècies, observant si hi ha flora invasora, evitant els abocaments, prevenint els incendis, informant de qualsevol incidència que es produeix, controlant la pesca i la caça il·legal... Des de 2007 asseguren que "l'evolució en el paisatge ha sigut tremenda, el que sí que hem detectat és que els veïns de les tres poblacions de ribera venen cada vegada més a veure un paisatge que per a ells és un pulmó. A més, veiem com cada vegada la presència d'espècies com la llúdria o ocells que abans no hi eren és molt més freqüent, la qual cosa ens dona una idea de la millora mediambiental del riu des que es va crear aquesta figura de protecció".

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars està col·laborant amb la Generalitat Valenciana en el projecte Desencanyar, que té com a objectiu retirar les canyes invasores dels llits dels rius i afavorir la tornada d'espècies autòctones dels llits mediterranis valencians. El tècnic de la Xarxa Natura 2000, Josep Carda, ha explicat la ingent labor que hi ha en marxa perquè la canya deixe d'ocupar hectàrees de llits fluvials. Mitjançant una comparació d'ortofotografies, els assistents han pogut comprovar com era el riu al seu pas per Vila-real en l'ortofoto de 1956 i com està ocupat ara per aquestes canyes. Un exemple esclaridor de la situació que genera aquesta espècie invasora.

El riu té innombrables vincles amb els pobles que travessa. Els molins i l'activitat relacionada amb aquestes històriques construccions: la molineria. Aquest ha sigut l'eix de la xarrada que ha oferit el mestre i especialista en molins, Vicent Ginés. Des de la molta de gra, fins a la producció de claus o gel. Els usos dels molins han sigut innombrables. Encara es conserven vestigis d'aquests edificis com és el cas del molí de l'Ermita de Vila-real, que ha sigut visitat per les persones assistents a les jornades com a mostra dels nexes entre el riu i l'activitat humana.

Els regants són un altre dels ens vinculats al Millars. La Comunitat de Regants de Vila-real ha mostrat a les persones assistents com les infraestructures hidràuliques han modelat el riu. En l'assut de Vila-real els regants han contat als assistents com funciona el repartiment de reg a la comarca de la Plana i la infraestructura relacionada amb la derivació de l'aigua del Millars. El president de la Comunitat de Regants de Vila-real, Pascual Broch, ha estat present en aquest recorregut que ha sorprés els visitants. La Casa de l'Assuter és una casa museu d'una realitat, la de l'aigua del Millars, que continua donant vida a tots els cultius de cítrics.

En les jornades es tracta de posar de manifest diferents aspectes vinculats al paisatge protegit. Enguany el colofó l'ha posat el birdwatching o observació d'ocells. Yanina Maggiotto, de Visit Natura, ha guiat els assistents per la platja d'Almassora i les Goles, entre Almassora i Borriana. Allí, al cap de poc més d'una hora, els assistents, proveïts de telescopis i prismàtics, han albirat més de 30 espècies d'ocells. Des de les gavines que cortegen amb l'aigua dolça i la salada als corriols. La desembocadura del Millars, gràcies a la implicació del Consorci i dels ajuntaments que l'integren, disposa d'espais privilegiats per a l'observació d'ocells en comunió amb l'entorn.

Galeria multimèdia

Imatges

VIII Jornades del Millars_1 VIII Jornades del Millars
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es