Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real suma 112.000 euros de bonificació de l'IBI al comerç i hostaleria en un pla d'ajuda que frega els 3,5 milions des de 2020

dissabte, 8 d'abril de 2023

Primeres bonificacions de l'IBI de 2023

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real aprovarà aquest dimarts un nou paquet de bonificacions de l'impost de béns immobles (IBI) per al comerç, l'hostaleria i els sectors més afectats per la crisi que tindrà un impacte de 111.844 euros. Es tracta d'un primer expedient que donarà llum verda a 70 bonificacions del total de les 381 sol·licitades pels establiments de la ciutat aquest 2023. Una vegada finalitzat el termini de presentació de peticions, els tècnics han iniciat el procés de revisió i l'equip de govern ha decidit elevar ja al Ple les primeres 70 que han superat el sedàs. "Sabem que és una mesura que el comerç està esperant i hem fet tots els possibles, a pesar que estem en aquests dies festius de Setmana Santa, per aprovar com més prompte millor en Ple aquest primer paquet", incideix l'alcalde, José Benlloch.

Cal recordar que l'Ajuntament de Vila-real manté enguany el seu Pla d'ajuda al comerç, que té com a mesura estrella la bonificació del 95 % de l'impost de béns immobles (IBI) als establiments de comerç minorista i altres activitats econòmiques més afectades per la crisi així com als locals d'hostaleria sense terrassa, i el 50 % de bonificació de l'IBI per a l'hostaleria amb terrassa, ja que aquests establiments es beneficien també de la supressió de la taxa de terrasses per quart exercici consecutiu. També es manté la supressió de la taxa d'ocupació de via pública en mercats i fires i l'eliminació de la taxa per intervenció administrativa en activitats econòmiques.

Aquest Pla es va traduir en un total de 306 bonificacions el 2021 i 367 el 2022. Així, la bonificació de l'IBI i la supressió de la taxa per ocupació de via pública per a terrasses, mercats i fires ha tingut fins ara un impacte d'1.260.000 euros, que "hem deixat d'ingressar a l'Ajuntament, uns diners que s'han quedat en les butxaques dels nostres comerços i autònoms, i pel qual a més no han hagut de tributar, la qual cosa demostra l'encert d'aquesta mesura", subratlla l'alcalde. A més, si se sumen els 1,8 milions d'euros en ajudes directes del Pla Resistir concedides durant la pandèmia gràcies a l'aportació de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament i els 200.000 euros de la targeta Fem poble, la quantitat econòmica injectada per l'Ajuntament al comerç local entre mesures fiscals i ajudes directes en els últims tres anys supera els 3,2 milions d'euros. Una quantitat que de moment s'incrementarà amb els quasi 112.000 euros que s'aprovaran ja aquest dimarts i, posteriorment, amb la resta de bonificacions sol·licitades a mesura que els donen llum verda els tècnics municipals.

Així les coses, de les 70 bonificacions que s'aprovaran en el Ple del dimarts, 19 seran del 50 % en correspondre a bars amb terrassa, mentre que la resta es beneficiaran de la reducció del 95 % en la contribució en tractar-se d'establiments d'hostaleria sense terrassa o un altre tipus de comerços o activitats. Entre les primeres 70 bonificacions de l'IBI d'aquest 2023 es troben escoles infantils, gimnasos, establiments hotelers, perruqueries, transport de mercaderies, serveis sanitaris, bars i restaurants, comerç tèxtil i esportiu, comerços d'alimentació, papereries, serveis de fotografia i vídeo, floristeries, sabateries, joieries, fleques, locals d'oci, i acadèmies, entre altres.

Benlloch recorda que una de les prioritats de l'equip de govern és "lluitar per mantenir la base comercial de la nostra ciutat". Des de l'Ajuntament de Vila-real, "continuem fent tots els possibles per ajudar-los i per mantenir viu aquest teixit comercial i productiu, malgrat les dificultats econòmiques que aquest consistori té, amb més de 60 milions d'euros pagats de la ruïna de l'urbanisme i el deute del PP i amb l'impacte de tres crisis, la financera, la de la covid i ara la guerra d'Ucraïna".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es