Inici

La justícia obliga Vila-real a pagar altres 400.000 euros per l'ocupació il·legal del sòl del CEIP José Soriano pel PP

dimarts, 6 de juny de 2023

Una nova maçada urbanística elevarà la factura pels "empastres del PP" en prop de 400.000 euros més. La Junta de Govern Local ha donat compte aquest matí de la interlocutòria del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Castelló, datada el passat 25 de maig, per la qual s'obliga el consistori a abonar la quantitat de 390.768,10 euros en concepte d'interessos per l'ocupació il·legal dels terrenys sobre els quals es va construir el 2010 el Col·legi José Soriano. Aquesta resolució se suma als 600.000 euros que hauran de pagar-se per l'ocupació de terrenys a l'avinguda de França, notificats la setmana passada. "Un milió d'euros pràcticament que torna a sacsejar les arques municipals en només una setmana", apunta l'alcalde, que recorda que, amb aquestes resolucions, la factura urbanística per "empastres heretats del PP" supera ja els 36 milions d'euros en els últims 10 anys.

L'historial de l'expedient pels terrenys del José Soriano -1.326 metres quadrats en dues parcel·les, de 563 i 795 m²- arranca l'any 1996, quan els propietaris sol·liciten l'expropiació del sòl, qualificat en el PGOU de 1981 com a zona verda i equipament esportiu. Després de remetre fins a quatre escrits a l'Ajuntament sense resposta, finalment el 16 de novembre de 2004 l'Alcaldia desestima la sol·licitud, la qual cosa porta al propietari a presentar una demanda judicial (2005) que el jutjat resol al seu favor i ordena al consistori que expropie els terrenys i pague el preu just; una sentència contra la qual l'Ajuntament recorre i torna a perdre. L'any 2007, després de 12 anys sense resposta i diverses sentències al seu favor, el propietari reclama el seu dret d'expropiació i el pagament d'1,3 milions d'euros per la totalitat de la parcel·la. El 2009, encara sense resposta, acudeix al Jurat d'Expropiació Forçosa de la Subdelegació del Govern de Castelló, instància a la qual l'alcalde en aquell moment, Juanjo Rubert (PP), comunica que ja ha iniciat expedient per a l'obtenció dels terrenys per ocupació directa per a la construcció del Col·legi José Soriano. 

"Una ocupació directa significa que es va ocupar el sòl sense la voluntat del propietari, sense expedient expropiatori i sense abonar cap quantitat econòmica, en lloc de l'expropiació que reclamaven des de l'any 1996", lamenta l'alcalde. "Quan vam arribar al govern municipal el 2011, un dels molts plets que ens vam trobar va ser aquest i no vam tenir més remei que defensar l'actuació de l'Ajuntament i l'interés general, esgotant totes les instàncies judicials, fins i tot arribant a plantejar recurs d'empara davant del Constitucional. En totes aquestes instàncies, els tribunals han considerat il·legal l'ocupació del sòl", recorda Benlloch. El desenllaç de tot aquest procés judicial no es va produir fins a l'any 2019 quan, 23 anys després de la primera reclamació al consistori i esgotades ja totes les possibilitats de defensa de l'Ajuntament, el consistori va abonar al propietari 1.130.954 euros (170.604 menys dels 1.301.559 euros que reclamava).

Posteriorment, els propietaris van entaular un nou plet amb l'Ajuntament per a reclamar el pagament dels interessos, que el jutge va fixar el 2020 en 390.768 euros. "A causa de la greu situació econòmica municipal pels més de 60 milions d'euros d'herència del PP que portem pagats i en plena crisi de la covid, agreujada després per l'impacte de la guerra de Putin, vam plantejar la possibilitat de pagar els interessos a terminis. La interlocutòria que ha passat hui per Junta de Govern rebutja aquesta possibilitat i ens ordena pagar en un termini de tres mesos els 390.768 euros d'interessos per l'ocupació il·legal dels terrenys del CEIP José Soriano. D'aquesta manera, en total, l'empastre i les il·legalitats del PP en aquest cas ens han costat 1.521.722,88 euros per terrenys ocupats il·legalment". "Un exemple més de la ruïna que ha suposat l'herència del PP per a Vila-real i que, sumats als 600.000 euros de l'avinguda de França, haurem de veure ara entre tots i totes com paguem", conclou Benlloch.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es