Inici -> Àrees -> Indústria -> Notícies d'Indústria

Vila-real reactiva el PAI del clúster de la innovació ceràmica com a pol d'atracció d'inversions industrials i oportunitats

dimarts, 1 d'agost de 2023

Reactivació del Clúster de la innovació ceràmicaa

Han hagut de passar 24 anys, fins a cinc crisis, dues retaxacions, diversos modificats, al·legacions, recursos... però, després d'un ardu treball de gestió urbanística i 543 notificacions a propietaris afectats, les màquines han tornat avui, 1 d'agost, a l'antic polígon de la carretera d'Onda, reconvertit ara en el nou PAI del nou clúster de la innovació ceràmica Ciutat de Vila-real. La urbanització industrial de més de tres milions de metres quadrats en el seu conjunt que marcarà el futur del desenvolupament i el progrés de Vila-real, sota criteris d'innovació i sostenibilitat, com a pol d'atracció d'oportunitats i noves inversions a la ciutat.

L'alcalde, José Benlloch, acompanyat del regidor d'Urbanisme, Emilio M. Obiol, i responsables de l'empresa adjudicatària -Urbanitzadora Plana Baixa (BECSA Simetria)-, han visitat l'arrancada de les obres que marquen la reactivació definitiva del projecte. Prèviament, Benlloch i Obiol s'han reunit amb els responsables de la signatura Carlos Muñoz, Manuel Montoliu, Germán Llorach i Paco Gascón, a més del coordinador d'Urbanisme municipal, Simón García, i l'arquitecte municipal, Ernesto Ramos.

"El PAI del clúster de la innovació ceràmica marcarà un abans i un després en el desenvolupament industrial no sols de Vila-real sinó del nostre entorn. Un polígon innovador i sostenible, que, una vegada culminat, serà un dels millors polígons de la província per a oferir sòl industrial de qualitat que permetrà no sols ampliar i millorar la competitivitat de les fàbriques instal·lades en el polígon sinó també captar noves inversions per a continuar impulsant aquesta nova Vila-real del segle XXI d'oportunitats i innovadora", detalla Benlloch. "Des que vam arribar al govern el 2011 no hem deixat de treballar per a desbloquejar aquest PAI, amb un tremend treball paral·lel per a oferir solucions puntuals mentre es donava eixida al programa", recorda Benlloch, que ha volgut agrair al Departament d'Urbanisme el seu esforç.

L'antic PAI de la carretera d'Onda va ser aprovat l'any 1999 i modificat posteriorment, amb una retaxació el 2008 que ni tan sols va arribar a veure la llum. La crisi financera i la inacció del govern anterior van acabar paralitzant el projecte i el van deixar en un 34 % d'execució, fins que el govern de l'alcalde Benlloch va poder reprendre'l el 2011 per a desbloquejar-lo i modernitzar-lo, adaptant-lo a les necessitats de la nova Vila-real del segle XXI. La modificació del conveni urbanístic i projecte d'urbanització es va aprovar definitivament el mes d'octubre passat, després dels preceptius processos d'informació pública, al·legacions i notificacions als afectats.

El PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica consta de 43 unitats d'execució i inclourà 220.000 metres quadrats de zona verda, 254.000 metres de vials o cinc quilòmetres quadrats de carril. També s'incorporen importants novetats com ara punts de recàrrega de vehicles elèctrics, il·luminació led, àrees esportives i recreatives o materials sostenibles i reciclats per a la pavimentació tant de calçada com de voreres, així com sistemes d'optimització de clavegueram. El pressupost global de l'obra, amb un termini de 40 mesos d'execució, supera els 44 milions d'euros. 

Benlloch ha volgut agrair també a Becsa Simetria la seua predisposició a desbloquejar el PAI. "Un projecte que serà molt important per a la captació d'inversions que arribaran, i ja estan arribant, de la mà de projectes tractors com la Volkswagen, la futura intermodal de la ceràmica o l'accés al port que faran molt atractiu el nostre sòl industrial. Un element que, juntament amb tot el treball que hem estat fent entorn de les nostres marques de Ciutat Innovadora o de la Salut i de l'Esport, amb el nostre gran ambaixador, el Villarreal CF, hem de posar en relleu per a dissenyar, construir i fer possible aquesta nova Vila-real del segle XXI", conclou.

Galeria multimèdia

Imatges

Reactivació del Clúster de la innovació ceràmicaa_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es