Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Benlloch planteja instal·lar sistemes de control de senglars en infraestructura municipal davant la falta de resposta de la CHX

dilluns, 23 d'octubre de 2023

Danys en el Termet per la sobrepoblació de senglars_2

L'alcalde de Vila-real i president del Consorci del Paisatge Protegit del Millars, José Benlloch, juntament amb el regidor de Serveis Públics i de Medi Ambient, Xus Madrigal, ha comprovat aquest matí els danys ocasionats pel pas de senglars a l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia. "És una vergonya que, per no autoritzar-nos la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la instal·lació de gàbies parany per al control de la sobrepoblació de senglar, hagem de veure com campen pel paratge provocant importants danys a les zones enjardinades i a les infraestructures de l'entorn. La sobrepoblació de senglars és un problema per a la seguretat, per al trànsit, les infraestructures de reg, per als nostres camps i per a l'ecosistema. Per això, davant la falta de resposta de la CHX, estem treballant ja en les autoritzacions per a instal·lar possibles sistemes de control en infraestructura pública municipal", valora Benlloch.

"Fa ja més de mig any que vam requerir a la CHX perquè ens permetera instal·lar gàbies parany en el paisatge protegit de la desembocadura. Avui dia, seguim sense solució i l'únic motiu que se'ns dona és que les gàbies podrien provocar problemes d'inundabilitat en el cas de pluges. Una argumentació molt pelegrina, si tenim en compte que la CHX té completament abandonats els nostres barrancs. Si temen per possibles riuades, el primer que han de fer és tenir els barrancs, que són la seua competència, en condicions", advoca l'alcalde, que adverteix que el govern municipal veu també amb "preocupació" la situació en els llits front a possibles avingudes d'aigua. En la mateixa línia, Benlloch recorda que l'any passat, quan sí que es van autoritzar gàbies parany, es va aconseguir capturar més de 30 exemplars de senglars. "Les dades demostren l'efectivitat del sistema, perquè l'any passat no vam tenir aquesta problemàtica, mentre que ara ja hi ha gent que ni tan sols s'atreveix a eixir a fer una passejada pel Termet. S'està generant fins i tot una certa alarma social davant la qual no podem romandre passius: és urgent adoptar mesures, però des de l'Ajuntament no podem actuar sense l'autorització pertinent", lamenta. Per aquest motiu, Benlloch està plantejant ja la possible instal·lació de sistemes de control de la sobrepoblació de senglars sobre infraestructura municipal.

Mentrestant, de cara a l'any que ve, Benlloch treballa també en la possibilitat d'organitzar esperes amb arc per a controlar la població de senglars. "Estic pendent de poder tancar el tema amb la Federació de Caça, però estic segur que aquest sistema pot ser molt interessant, mentre no se'ns donen altres solucions, per a controlar una situació que està provocant greus danys a la biodiversitat, la seguretat i alarma social", conclou Benlloch.

Galeria multimèdia

Imatges

Danys en el Termet per la sobrepoblació de senglars Danys en el Termet per la sobrepoblació de senglars_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es