Inici

Vila-real se suma al Dia del Dany Cerebral Adquirit per a donar visibilitat i reivindicar majors recursos per al DCA

dijous, 26 d'octubre de 2023

Commemoració del Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit_1

L'Ajuntament de Vila-real se suma al Dia del Dany Cerebral Adquirit, per a donar visibilitat a les persones i familiars afectades per aquesta malaltia i reivindicar majors recursos i atenció al DCA. Amb aquest objectiu, el consistori i l'Associació Ateneu de Castelló, amb forta implantació a Vila-real, han promogut la lectura d'un manifest pel Dany Cerebral Adquirit. Ha sigut la vila-realenca Reyes Arrufat, afectada per DCA, qui ha llegit el document reivindicatiu de la Federació Espanyola de Dany Cerebral, amb la participació de la corporació municipal, presidida per l'alcalde, José Benlloch, a la qual s'ha sumat també el diputat provincial David Guardiola.

Prèviament, el regidor de Serveis Socials, Toni Marín, i la directora d'Ateneu, Amalia Diéguez, han presentat en roda de premsa els objectius i reivindicacions de l'entitat, amb la qual l'Ajuntament de Vila-real manté un conveni anual de col·laboració de 5.000 euros en el marc de l'aliança municipal amb la societat. "En aquesta nova Vila-real del segle XXI, més social, solidària i inclusiva, entitats com Ateneu són fonamentals. Per això hem volgut visibilitzar hui, en el Dia del Dany Cerebral Adquirit, el nostre suport a la labor de l'entitat i les seues reivindicacions, que passen per la creació d'un cens de persones afectades, la classificació de la malaltia amb un codi propi a l'alta hospitalària o la importància d'enfocar les polítiques de suport i atenció no sols a les persones amb DCA sinó també a les seues famílies, en les quals recauen bona part de les cures", valora Marín.

En la mateixa línia, Diéguez ha incidit en què els estudis epidemiològics demostren que les persones amb DCA que reben atenció específica minimitzen de manera considerable la gravetat de les seqüeles. "Quan una persona, per un accident cerebrovascular, un traumatisme o altres causes, es veu afectada per dany cerebral adquirit deixa de ser eixa persona. Ha de reconstruir la seua vida. I per a això fan falta molts recursos", recorda la presidenta d'Ateneu, qui recorda que a Vila-real està prevista la construcció d'un nou centre de dia. "La nostra associació va nàixer fa més de 20 anys d'un grup de famílies molt lligades a Vila-real, que vam veure la necessitat d'organitzar-nos en un moviment civil davant els recursos inexistents. El centre que Ateneu tenim a Castelló va ser el primer de tota la Comunitat Valenciana i el segon a Espanya. Ara, creiem, de la mà de l'Ajuntament, que una població com Vila-real necessita tenir el seu propi centre per a atendre les persones afectades i els seus familiars amb places de centre de dia i d'atenció ambulatòria per a l'autonomia personal i la reinserció social", incideix. El centre d'Ateneu forma part dels projectes del Pla Convivint de la Generalitat per a Vila-real i la seua ubicació està prevista en l'espai inclusiu que l'Ajuntament projecta en els antics terrenys de la Fundació Dolores García, adquirits pel Villarreal CF i donades a la ciutat.

El manifest del Dia del Dany Cerebral d'enguany ha incidit en les "seqüeles invisibles" del DCA, com el cansament o alteracions conductuals, que provoquen una gran complexitat per a "tenir una vida completament normalitzada". La membre d'Ateneu, Vita Arrufat, ha volgut centrar també l'atenció sobre el percentatge de cobertura sanitària del DCA, que deixa "el 80 % de les cures en l'entorn, en la gran majoria dones". "Dones afectades per una doble i triple jornada i, per això, agraïm a l'Ajuntament el seu suport a poder tenir un espai on puguen anar les persones amb DCA perquè repercutirà en aquestes persones, en les seues famílies i cuidadores i en la qualitat de vida de la ciutat", conclou Arrufat.

Galeria multimèdia

Imatges

Commemoració del Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es