Inici

El projecte PlanaLab de l'UJI dinamitza les aules amb l'estudi de la història de Vila-real a través dels seus personatges més il·lustres

divendres, 3 de novembre de 2023

Taller de Planalab al col·legi Bisbe Pont

El projecte PlanaLab_Patrimoni «Un altra manera de crear identitats» ha iniciat la segona edició a Vila-real amb l'objectiu d'apropar el patrimoni local a l'estudiantat de 4t d'ESO. Enguany, el programa centra el treball en el patrimoni viu, és a dir, en les persones i col·lectius que han sigut i són arquitectes de la història i el present del municipi de la Plana Baixa. En concret, és l'alumnat de cinc centres educatius (IES Francesc Tàrrega, Fundació Flors, CC Consolació, CC Bisbe Pont i CC Santa Maria), el que participa en aquesta iniciativa que forma part de les activitats del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, i està integrada dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Vila-real i l'UJI a través de la seu de la Plana del programa Campus Obert.

«L'activitat està impartida per les tècniques de l'empresa Arae Patrimonio y Restauración i pretén que els adolescents puguen interessar-se i conéixer la història de Vila-real a través dels seus personatges més il·lustres», explica Ángela López Sabater, coordinadora del projecte. Així, l'alumnat desenvoluparà durant dos mesos projectes a partir dels personatges i col·lectius que han destacat en les diferents èpoques de la història a Vila-real. «Són persones que han exercit i exerceixen un paper essencial en la conservació i la promoció del patrimoni cultural de la localitat, transmeten coneixements i tradicions que estan relacionades sobretot amb l'agricultura, la indústria citrícola o la ceràmica. I aquest procés enforteix la identitat local i contribueix a preservar i difondre les pràctiques culturals, els costums i la història», assegura.

Durant el mes d'octubre s'ha iniciat la primera fase del projecte en els centres educatius, on l'alumnat realitza una anàlisi del patrimoni local, identifica els lligams patrimonials amb el municipi, les tradicions i els protagonistes de la història del municipi, així com dels personatges locals més influents. Una part del treball desenvolupat ha sigut l'anàlisi de la llista de carrers de Vila-real i, segons assenyala Sabater, «dels més de 350 carrers i places que hi ha actualment a la localitat, al voltant d'un 38 % porten noms de col·lectius o persones. D'aquestes, menys del 14 % són personalitats de Vila-real, i, segons la perspectiva de gènere, l'homenatge a dones o col·lectius femenins en forma de nom de carrer, només és del 2 %». A banda de personatges històrics, l'estudiantat també ha proposat conéixer la trajectòria de personalitats contemporànies que són conegudes en les seues professions.

D'aquesta forma, els diferents grups de treball estan elaborant el seu mapa de personalitats amb els personatges que han influït en el desenvolupament de la història del municipi, ja siguen més o menys coneguts o reconeguts. «El coneixement del seu treball i la seua trajectòria proporciona un context i una comprensió més profunda de com ha evolucionat la localitat al llarg del temps, per tant, una línia del temps serà també part dels resultats dels treballs de l'alumnat», comenta Ángela López.

Cal destacar que el projecte PlanaLab_Patrimoni ha sigut seleccionat per a formar part del mapa de bones pràctiques dins de les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d'Europa que recull les millors accions de difusió al voltant del patrimoni i que aquest any se centra en el patrimoni viu.

Galeria multimèdia

Imatges

Taller de Planalab al col·legi Bisbe Pont_2 Taller de Planalab al col·legi Bisbe Pont_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es