Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

Vila-real exposa al públic la modificació de l'Ordenança de trànsit que regularà els vehicles de mobilitat personal

dimecres, 22 de novembre de 2023

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real abordarà divendres que ve una actualització de l'Ordenança municipal de trànsit amb l'objectiu de regular l'ús urbà de vehicles de mobilitat personal (VMP). La proposta de la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, inclou qüestions com l'edat mínima per a poder circular amb els populars patinets, que es fixa en 14 anys, la regulació de les zones d'estacionament autoritzat o la prohibició de circular per voreres i zones per als vianants. Després de la seua aprovació provisional pel Ple, l'ordenança se sotmetrà a exposició pública perquè les persones interessades puguen presentar al·legacions.

L'ordenança inclourà, d'aquesta manera, un capítol en exclusiva per als VMP, atés el marc regulador estatal d'aquesta mena de vehicles elèctrics. "És evident que cada vegada són més els joves que utilitzen aquest tipus de mobilitat, que és, a més, molt més sostenible i eficient. Per això, la nostra normativa ha d'atendre aquesta realitat i proporcionar el millor marc possible per a garantir la seguretat de les persones usuàries i la convivència, per a afavorir així un tipus de mobilitat més eficient a la nostra ciutat", assenyala la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez.

Per això, l'edat mínima per a fer ús de patinets elèctrics en l'espai públic es fixa en 14 anys. En el cas de menors de 14 anys, només podran fer ús dels VMP en espais tancats i sempre sota la responsabilitat del pare/mare o tutor/tutora. Unes altres de les condicions que fixa l'Ordenança de trànsit respecte als VMP són l'ús de casc en els casos que s'establisquen reglamentàriament o la recomanació de comptar amb assegurança de responsabilitat civil. Els vehicles de mobilitat personal -que hauran d'observar les normes de circulació de trànsit- només podran estar ocupats per una persona i hauran de comptar amb un certificat de circulació per a garantir que són vehicles homologats i que compleixen els requisits tècnics. Una de les principals innovacions del text local serà també la realització d'un curs teòric i pràctic de formació amb anterioritat a la conducció, que serà organitzat per l'Ajuntament. "Aquesta és una novetat important que introduïm a Vila-real de manera pionera, amb l'objectiu fonamental de facilitar a les persones usuàries el coneixement de la normativa, millorar la seua seguretat i la de tots", puntualitza.

Respecte a les zones per les quals podran circular aquests vehicles, la normativa estableix la prohibició de circular per autovies, túnels urbans, voreres o zones per als vianants. Sí que podran circular per vies ciclistes, carrils bici marcats per les voreres o ciclocarrers, a més de per plataformes úniques de calçada i vorera. Es permet la seua circulació per la calçada de les vies urbanes, sempre per la zona central del carril, a una velocitat màxima de 20 quilòmetres per hora (15 km/h en el cas de circular per plataformes úniques o carril bici). Quant a l'aparcament, estarà prohibit estacionar-los lligats a arbres o mobiliari urbà i tampoc es podran aparcar en zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda. Es podran estacionar en llocs específicament habilitats, aparcabicis o voreres, però en cap cas en la línia de façana obstaculitzant el pas.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es