Inici -> Àrees -> Sanitat -> Drogodependències

Vila-real consolida les patrulles escolars com a reforç de la seguretat viària als col·legis en el seu primer any de funcionament

dijous, 7 de desembre de 2023

Campanya de patrulles escolars

El projecte de patrulles escolars es consolida a Vila-real com una iniciativa de millora de la seguretat viària a l'entorn dels centres educatius en el seu primer any de funcionament. Aquest projecte, sorgit durant el curs 2022-2023, està impulsat per l'Ajuntament de Vila-real a través de la Policia Local i Protecció Civil i permet que persones voluntàries puguen reforçar l'atenció i regulació dels passos de vianants a l'entorn de centres escolars que no poden ser atesos pels agents del cos policial. Es tracta d'una iniciativa contemplada en el Reglament general de circulació que ha despertat l'interés de policies locals d'altres municipis i per la qual l'Ajuntament de Vila-real aposta de manera ferma.

Amb motiu del primer aniversari del projecte, la Policia Local ha llançat una nova campanya de difusió de les patrulles escolars amb el repartiment d'imants informatius entre l'alumnat dels centres educatius. Els imants van acompanyats d'informació bàsica sobre el projecte i com inscriure's per a ser voluntari. "Estem molt satisfets i agraïts per la labor que realitzen els voluntaris i voluntàries de les patrulles escolars i volem consolidar aquest projecte com una forma de participació ciutadana i de col·laboració amb la nostra Policia Local", detalla la regidora de Seguretat Pública i Emergències, Silvia Gómez. La regidora recorda que la creació de les patrulles escolars va nàixer de la demanda per part d'alguns centres educatius i associacions de mares i pares de comptar amb regulació del trànsit en tots els passos de vianants situats en els accessos dels centres educatius de la ciutat.

En aquests moments, les patrulles escolars, coordinades per Protecció Civil, compten amb sis persones voluntàries, que reforcen la regulació en els passos de vianants dels col·legis Pasqual Nácher, Angelina Abad, Carlos Sarthou, José Soriano, Consolació i Pintor Gimeno Barón. L'inspector Alfonso Monfort, impulsor del projecte, assenyala que les persones voluntàries han rebut prèviament una formació sobre nocions bàsiques per a regular el trànsit en els passos de vianants, així com quina ha de ser la seua funció. A més, compten amb una assegurança i se'ls ha dotat del material corresponent per a la seua comesa: un jupetí reflector, gorra i xiulet, a més d'una paleta de senyalització. La Policia Local continua cobrint els punts escolars amb major intensitat de trànsit o que puguen presentar major complicació i ha assignat els col·legis de baixa intensitat de trànsit a les patrulles escolars.

Aquesta figura està regulada per la normativa i en països europeus i americans és habitual, encara que a Espanya no té tant d'arrelament. De fet, la Policia Local de Vila-real ha sigut de les primeres a implantar-la, la qual cosa ha despertat l'interés d'altres municipis com Oliva o Terol, que han contactat per a recaptar informació sobre el projecte.

Des de la Policia Local subratllen que qualsevol persona d'entre 18 i 70 anys que no tinga cap incapacitat pot participar en el programa. A més, es tracta d'una participació totalment voluntària, per la qual cosa poden triar els dies, l'horari i el centre on volen ajudar a regular el trànsit. Es tracta de facilitar la col·laboració ja que, a més, en cas de no poder assistir-hi algun dia, només és necessari comunicar-ho amb antelació i es designarà una altra persona voluntària per a cobrir eixe lloc.

Les persones interessades a participar en el projecte de patrulles escolars poden inscriure's en l'enllaç https://bit.ly/patrullaescolar o enviar un correu electrònic a Protecció Civil Vila-real (proteccioncivil@vila-real.es).

Galeria multimèdia

Imatges

Patrulles escolars de Vila-real _1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es