Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real avança en la identificació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura amb l'anàlisi de restes de 22 persones en la fossa del cementeri

dissabte, 9 de desembre de 2023

Treballs d'exhumació de la fossa comuna del cementeri

La Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Vila-real ha rebut les conclusions dels treballs realitzats per l'empresa especialitzada ArqueoAntro per a exhumar i identificar les restes conservades en la fossa comuna del Cementeri Municipal amb l'objectiu de localitzar víctimes de la Guerra Civil i del franquisme. Les conclusions d'aquests primers treballs de recuperació i anàlisi constaten que les restes òssies localitzades corresponen almenys a 22 individus encara que, a causa de l'estat de fragmentació de les restes, els experts adverteixen que no serà possible la individualització completa dels esquelets. L'equip d'ArqueoAntro, dirigit per Miguel Mezquida, assenyala a més en el seu informe que, encara que s'han observat diferents ossos i fragments d'os amb signes de violència, resulta impossible determinar si es tracta de víctimes de la Guerra Civil o de la repressió franquista, per la qual cosa serà decisiva l'anàlisi genètica posterior a partir de les mostres que faciliten les famílies interessades a localitzar víctimes.

En aquest sentit, si bé l'exhumació de la cripta del Cementeri Municipal ha sigut impulsada per l'Ajuntament a petició de la família de José Pla Pitarch, represaliat pel franquisme i assassinat el 16 d'agost de 1939, com ja va anunciar l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, aquest treball per a reparar la dignitat i la memòria de les víctimes s'ofereix a totes les persones interessades a localitzar familiars. De fet, altres tres famílies han demanat també la identificació de restes per a tractar de localitzar les seues víctimes.

La regidora de Memòria Democràtica, Sabina Escrig, ha agraït el treball i professionalitat de l'equip d'ArqueoAntro "que ens ha permés fer un pas fonamental en el procés de restauració de la memòria democràtica per a reparar la dignitat de les persones que van morir durant la Guerra Civil i la repressió, les famílies de les quals tenen dret a recuperar les restes i donar-los sepultura". Una restauració de la memòria "emparada per la Llei de memòria històrica i la Llei de memòria democràtica valenciana que, com sempre hem dit, no tracta d'enfrontar bàndols ni d'obrir cap lluita, sinó que és una qüestió de drets, justícia democràtica i dignitat, independentment de les circumstàncies de cada persona", remarca Sabina Escrig.

Tal com consta en l'informe, les restes conservades en la fossa comuna del Cementeri Municipal es van traslladar a aquesta cripta el 1983, per la qual cosa, a causa d'aquesta inhumació secundària, es troben molt fragmentades. En total, l'equip d'arqueòlegs i antropòlegs que ha treballat en la fossa de Vila-real, ha analitzat 1.740 ossos i fragments d'ossos, la qual cosa ha permés identificar almenys 22 individus, la majoria persones adultes madures de sexe masculí. A causa de la fragmentació, que impedeix la individualització completa dels esquelets i que tampoc possibilita determinar la causa o moment de la defunció, els experts assenyalen la necessitat de continuar amb les anàlisis antropològiques i genètiques per a determinar-ne la identitat.

En aquest sentit, i després d'aquesta primera fase d'exhumació i anàlisi de restes, l'Ajuntament de Vila-real ha manifestat el seu compromís de contemplar el finançament corresponent per a completar tot el procés d'identificació.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es