Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real i l'Arxiprestal celebraran 750 anys d'història compartida amb actes conjunts i l'impuls del Museu Parroquial

dissabte, 16 de desembre de 2023

Reunió de l'alcalde i el rector de l'arxiprestal pel 750 aniversari de la fundació de la ciutat i la parròquia

La història de Vila-real i la de l'església arxiprestal Sant Jaume s'entrecreuen des dels orígens. Si el 20 de febrer de 1274, el rei Jaume I signava la carta fundacional de Vila-real, la primitiva església parroquial es remunta al 22 de febrer d'aquell mateix any. El 2024, Vila-real celebrarà, doncs, el 750é aniversari de la seua fundació i també els 750 anys de la parròquia de Sant Jaume. Per aquest motiu, l'alcalde, José Benlloch, s'ha reunit amb el vicari general de la diòcesi i rector de l'Arxiprestal, mossén Javier Aparici, per a compartir propostes i col·laborar amb l'aniversari de l'església major. Amb aquest objectiu, l'alcalde proposarà als grups municipals dos convenis per a l'any que ve: una col·laboració de 15.000 euros per a les activitats de l'aniversari i un segon conveni de 150.000 euros per a fer accessible i condicionar el Museu Parroquial com a tercer pilar del projecte de turisme religiós de Vila-real, juntament amb Sant Pasqual i la Casa Museu de Llorens Poy.

"Que la ciutat de Vila-real i la nostra església arxiprestal celebrem al mateix temps un aniversari tan assenyalat com els 750 anys no és casualitat; és, sens dubte, un reflex de la transcendència que l'església major Sant Jaume ha tingut i té en la història dels vila-realencs i les vila-realenques des dels nostres mateixos orígens. Per això, hem volgut posar damunt de la taula totes les idees i compartir les propostes en les quals estem treballant, les plantejades pel comissionat del 750é aniversari i per la ciutadania, a més de les que està plantejant la comissió creada per l'Arxiprestal, que són moltes i molt interessants", destaca Benlloch de la reunió, en la qual també han participat els regidors Emilio M. Obiol i Javier López. Tots dos, juntament amb Noelia Samblás, conformen l'equip designat per l'alcalde per a coordinar el 750é aniversari de la fundació de Vila-real, que plantejarà a la resta de grups els avanços de la commemoració en la Comissió Informativa de Qualitat de Vida, convocada per a dijous que ve, 21 de desembre.

"La idea és que puguem compartir alguns dels actes en els quals estem treballant, tant l'església com l'Ajuntament, per a celebrar junts, tal com vam nàixer, els nostres respectius aniversaris", valora Benlloch. En aquesta línia, una de les activitats a les quals podria sumar-se també l'aniversari institucional és una visita al monestir de Poblet, on reposen les restes del fundador de Vila-real. "Però no sols volem integrar alguns dels actes commemoratius; l'Ajuntament vol i ha de col·laborar també amb una de les institucions més importants i representatives de la nostra ciutat en la celebració del seu aniversari, tal com hem fet en aquests últims anys, en aliança amb la societat, amb altres entitats que han celebrat efemèrides destacades", argumenta l'alcalde. Amb aquest objectiu, el govern municipal proposarà als grups un conveni de 15.000 euros per a finançar despesa corrent.

A més, Benlloch plantejarà un segon conveni d'inversió, dotat amb 150.000 euros, en la línia d'altres acords signats amb entitats en aquests anys, com Els Lluïsos (ascensor), el Sindicat de Regs (accessibilitat i adequació del saló social), Cáritas Diocesana (casa d'acollida Sant Pasqual El Pati) o la nova seu de Creu Roja, entre d'altres. Amb aquesta injecció, l'alcalde vol impulsar un dels projectes en els quals s'ha estat treballant en aquests anys: el Museu Parroquial. "L'Arxiprestal és un dels pocs BIC que tenim a Vila-real i, a més, alberga una de les majors col·leccions parroquials de la Comunitat, amb mostres excepcionals d'art religiós com les de Paolo de San Leocadio. Amb aquest acord, volem fer accessible i condicionar la primera planta de l'església per a impulsar el Museu Parroquial i crear un nou espai museístic a la ciutat, que, al costat de la basílica de Sant Pasqual i la Casa Museu de Llorens Poy, adquirida recentment, completarà el projecte de turisme religiós i generarà noves oportunitats", conclou Benlloch.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es